2024. július 28., vasárnap

Eltűnt egy Csontváry

Eltűnt két nagy értékű kép a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ raktárából – erősítette meg a nol.hu információját Antal Péter, az alkotások tulajdonosa csütörtökön az MTI-nek. A MODEM azt közölte, hogy a debreceni önkormányzat az intézmény vonatkozásában teljes körű vagyonbiztosítással és általános felelősségbiztosítással rendelkezik. A két eltűnt kép egyike Csontváry Kosztka Tivadar Éjszakai jelenet kápolnával és alakokkal című alkotása, a másik Nemes Lampérth József Táj című tusrajza – mondta a tulajdonos.

A két kép része annak a 400-500 közötti, az Antal-Lusztig gyűjtemény részét képező alkotásnak, amit 8 évvel ezelőtt, 10 éves tartós letétbe adott át Debrecen önkormányzatának a tulajdonos. Az akkor 3,4 milliárd forint értéket képviselő műalkotások bemutatásával nyílhatott meg a MODEM Debrecenben – emlékeztetett Antal Péter.

A most eltűnt két kiemelkedő alkotás akkori együttes értéke meghaladta a 100 millió forintot, de miután mind Csontváry Kosztka Tivadarnak, mind Nemes Lampérth Józsefnek nagyon kicsi a hátrahagyott életműve, értékük már jelentősen növekedhetett – jelezte a tulajdonos.

Kukla Krisztián, a MODEM igazgatója tegnap délután közleményben erősítette meg, hogy a MODEM Modern Debreceni Nonprofit Kft. a múlt héten feljelentést tett a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságon két festmény eltűnésének ügyében. Az intézményben elvégzett leltározáskor ugyanis kiderült, hogy a két mű nem található a műtárgyraktárban.