2024. július 28., vasárnap

Képzőművészeti kavalkád

Kilenc alkotó munkáit mutatták be Magyarkanizsán

Hét délvidéki és két magyarországi alkotónak munkáit felvonultató képzőművészeti kiállítás nyílt meg szombaton este 18 órakor Magyarkanizsán a Dobó Tihamér-képtárban. A rajzokból, grafikákból, festményekből, karikatúrákból és kerámiaszobrokból álló együttes bemutatásának ötlete a Regionális Kreatív Műhely szervezésében valósult meg. Az igazgató, Bicskei Zoltán maga is úgy nyilatkozott a megnyitón, hogy ennyi művet egy ekkora galériában nem is szabadna összesűríteni. A kiállítás pedig egyben találkozó is, melyre magyarországi jeles művész, Szemadám György, a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti tagozatának vezetője és Gyulai Líviusz képzőművész, aki az előbbi tagozat tagja, azért jöttek, hogy kapcsolatot létesítsenek délvidéki alkotókkal is.

Fotó: Gergely József

Fotó: Gergely József

– A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti tagozatának vannak felvidéki, kárpátaljai és erdélyi tagjai, furcsa módon úgy alakult, hogy a Délvidékről nincs tagunk. S most elsősorban azért vagyunk itt, hogy kapcsolatot létesítsünk az itteni képzőművészekkel. Nem ismerkedési estről van szó, hiszen a munkáik által mindenkit, illetve a legtöbbjüket már személyesen is ismerjük, azt, hogy ennek a találkozónak milyen kifutása lesz, így előzetesen nem tudnám megmondani, de remélem, hogy a Délvidékről valamelyik képzőművészeti szervezetet, személyt, vagy akár Bicskei Zoltán közreműködésével ezt a művelődési központot sikerül bekapcsolni az akadémia működésébe – mondta Szemadám György.

– Meglepetés számomra, hogy nagyon színvonalas képzőművészeti élet van itt, és hogy milyen fiatalok, kvalitásos művészek ők. Nagyon fontos kapcsolatteremtési lehetőség ez, hogy egy nemzet a saját, közös kultúrájában egyesülve, és ne elszigetelődve, magányos állapotban működjön – tette hozzá Gyulai Líviusz.

A kiállításon a hazai alkotók neve a közönség előtt sem volt ismeretlen, maguk között pedig többen régóta barátságot ápolnak. Maurits Ferenc, Dodony Anikó, Miroslav Jovančić és Mezei Erzsébet grafikáit, Ózsvár Péter kerámiaszobrait, Penovácz Endre rajzait, festményeit, Léphaft Pál, lapunk munkatársának karikatúráit, valamint a két magyarországi alkotó munkáit láthatta a közönség. Az esten filmvetítésre is sor került, előbb a Gyulai Líviusz által készített animációs filmet, majd a 2006-ban készült, Kocsis Tibor által rendezett Madarat tolláról c. ismeretterjesztő filmsorozatot vetítették, melynek forgatókönyvírója Szemadám György volt. A hivatalos megnyitó után az estet kerekasztal-beszélgetés zárta.