2024. július 28., vasárnap

Butterer Kiss Márta Nagyapáti Kukac Péter-díjas

A Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díj bírálóbizottsága (Ninkov Kovačev Olga, Csernik Attila elnök, Náray Éva) augusztus 8-án megtartott ülésén döntött a 2014. évi díjazott személyét illetően. A bizottság egyhangú döntése alapján a 2014. évi Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díjat Butterer Kiss Márta nagykikindai származású újvidéki festő és pedagógus kapja.

Butterer Kiss Márta alkotásai a 20. századi képzőművészeti újításokhoz, a ready made és az object trouvé kategóriákhoz kapcsolhatók. A megtalált, közvetítő szerepüket magukban hordozó tárgyakat írja át, új összefüggéseket feltáró rendszerbe helyezve. Alkotóművészként, az állandóság és a változás, az emlékek rendje foglalkoztatja. 2010-től festői eszközökkel gazdagított talált tárgyait nemezzel egészíti ki, s a néphagyományokból táplálkozva, a természetes anyagok szabta mezsgyén haladva, a vajdasági lét örök tartalmait közvetíti – olvasható az indoklásban.

A Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díjat a Topolyai Napok keretében adjuk át 2014. szeptember 15-én. Ugyanekkor a hagyományoknak megfelelően a topolyai Művelődési Ház kiállítótermében megnyílik a díjazott művész kiállítása is.