2024. július 16., kedd

,,Vitriolos, mégis stílusos kifejezésmód”

Mítoszok és előítéletek – hogyan látjuk mi Európát és ő bennünket címmel nyílt tárlat az Újvidéki Egyetem központi épületének üvegcsarnokában. Az Európai Unió állandó szerbiai küldöttsége karikatúra- és képregénypályázatáról van szó, amely eddig a fővárosban volt megtekinthető.

Oskar Benedikt, az EU szerbiai küldöttség vezetőjének helyettese örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az idei pályázatra is sokan jeleneteztek, az eddigi három év alatt, amióta meghirdették a pályázatot, az érdeklődés folyamatosan nő.

– A karikatúra egy túldramatizált, viszont humoros módszere annak, hogy prezentálja, hogyan is vélekedik egy művész vagy egy társadalom bizonyos dolgokról – magyarázta Benedikt.

Szerinte a kiállítás Európa felé intézett üzenete a következő: Az unió sem veheti magát mindig véresen komolyan, néha lazítani is kell.

Predrag Koraksić (Corax) a beküldött rajzokat értékelő zsűri elnöke, neves karikaturista, a megnyitón arra mutatott rá, hogy sajnos kevés karikaturista tevékenykedik az országban, és lényegesen kevés közöttük a fiatal. A nyomtatott sajtót sújtó nehéz helyzet miatt a művészek gyakran pénzt sem kapnak. Pozitív lépésként értékelte viszont a kiállítást és az azt megelőző pályázatot, hiszen sok jó alkotás készül így évről évre, amely ha minden jól megy, 2020-ig, tehát az EU-s csatlakozásig biztos tradíció marad.

Vanja Vučenović, Újvidék város művelődési tanácsának tagja is felszólalt az eseményen. Mint kifejtette, a karikatúra egy vitriolos, mégis stílusos kifejezésmódja annak, hogyan is vélekedik Szerbia az unióról, és fordítva. Szerinte ez az évről évre megrendezendő esemény abban is segít, hogy az ország polgáraihoz közelebb hozza Európát, illetve sajátos módon segít a csatlakozásra való felkészülésben.

A kiállítást Predrag Koraksić Corax, Marko Somborac és Aleksandar Zograf karikaturistákból álló zsűri állította össze.