2024. július 16., kedd

Tapintható művészet

A ReAktor és az Újvidéki Egyetem műszaki karának közös kiállítása nyílt meg az Újvidéki Színházban

Hétfőn este megnyitották a ReAktor és az Újvidéki Egyetem műszaki karának közös kiállítását az Újvidéki Színház aulájában. Egy különleges tárlatról van szó, lényegében egy konstrukcióról, installációról, aminek létrejöttéről, Darija Dragojlović vizuális művész, a ReAktor tagja beszélt. Ahogyan azt megtudhattuk, az alkotást főleg egyetemi hallgatók készítették, választható tantárgy keretein belül:

– Második éve szervezünk ilyen projektet, aminek elsődleges célja, hogy a látáskárosult és vak személyek is megtapasztalják különböző érzékszerveikkel az alkotásokat. A tavaly megtartott Gyere be elnevezésű kiállításunk összehozta a szcenográfiai művészetet és a költészetet a vizuális alkotókkal, majd pedig így jöttek létre a tapintható alkotások. A hallgatóknak lehetőségük nyílt előadásokon részt venni, hogy tanuljanak erről a művészeti formáról, és ezt követték a gyakorlati órák, amelyeken közösen létrehozták a kiállított művet – mondta Darija Dragojlović.

A helyszín, az Újvidéki Színház, az elhelyezkedése miatt lett kiválasztva, mert az utcáról könnyen megközelíthető, és a lépcsők hiányában is ez bizonyult a legideálisabbnak. A bejáratnál az érdeklődőket egy térkép fogadja, ez segít eligazodni, végigvezetni az aulán egészen az állványokig, amik már a mű részét képezik. A térképen Braille írással szerepelnek az instrukciók, valamint szerbül és magyarul is. A parkettán egy vékony szőnyeg jelzi az utat, amit a látáskárosultak érzékelhetnek a talpuk alatt. A teljes élményért – mielőtt megérintenénk az alkotást –, szemkötőt és fejhallgatót is kapunk, így teljesen átadhatjuk magunkat a tapintás érzékének. A látogatókat önkéntesek is várják és segítik.

A hallgatók mentora dr. Dragana Vilotić egyetemi tanár volt: 

– Teljesen új élményt jelentett egy ilyen projekt része lenni, nem csak nekem, de a hallgatóknak is. Három generáció egyszerre dolgozott ezen a munkán, egymást követték az ötletek és kivitelezések, és végül ebből született meg a kiállított darab. Egy költemény is született a folyamat során, amit meg lehet hallgatni – tudhattuk meg a professzortól.

Az érinthető alkotás több anyagból áll, kötélből, drótból, madzagból, textilből, a végén pedig összeérnek. A kiállítás a 69. Sterija Játékok alkalmával egész héten megtekinthető lesz, délután négy és hét óra között.

Az alkotás különböző anyagok felhasználásával jött létre (Vojnić Bojana felvétele)

Az alkotás különböző anyagok felhasználásával jött létre (Vojnić Bojana felvétele)

Nyitókép: Így lehet érezni az alkotást (Vojnić Bojana felvétele)