2024. július 18., csütörtök

Színházi ünnep, nekünk!

Zentán megkezdődött a II. Teátrum Neked! színházi fesztivál

Ünnepélyes keretek között kezdődött meg szerda este a Zentai Magyar Kamaraszínházban a II. Teátrum Neked! színházi fesztivál, amelynek keretében a rendezvénynek otthont adó intézmény társulatának tagjai mellett idén a Békéscsabai Jókai Színház, a veszprémi Petőfi Színház, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, a kaposvári Csiky Gergely Színház és a budapesti Turay Ida Színház társulatának tagjai is színpadra lépnek.

A rendezvény megnyitójának kezdetén Wischer Johann, a fennállásának tízéves jubileumát ünneplő Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve, már tíz évvel ezelőtt, az intézmény megalapításakor kiemelt célkitűzésükként határozták meg, hogy életre hívjanak egy olyan színházi fesztivált, amely lehetőséget teremt a nézők számára arra, hogy olyan előadásokat is láthassanak, amelyeknek megtekintésére egyébként nem lenne alkalmuk. Wischer Johann köszönetet mondott a Magyar Teátrumi Társaságnak, amiért egy évvel ezelőtt közösen útjára indíthatták a Teátrum Neked! fesztivált, majd örömének adott hangot annak kapcsán, hogy az idei, második rendezvényre már nemcsak Budapestről, hanem több egyéb településről is érkezhetnek előadások, amelyeket kivétel nélkül ingyenesen tekinthetnek meg a fesztivál látogatói. Hozzátette, a fesztiválnak idén is fontos elemét képezi az, hogy a felnőttek mellett a gyermekeknek és a fiataloknak is kínál programokat, ugyanis rendkívül fontosnak tartják, hogy ezen korosztályok tagjaival is megszerettessék a színházat. Végezetül reményének adott hangot annak kapcsán, hogy a fesztivál még sokáig valódi színházi ünnepet jelenthet majd nemcsak a zentai, hanem a vajdasági közönségnek is.

A megnyitóünnepség után az egybegyűltek közösen megtekintették a Békéscsabai Jókai Színház Csak egy tánc volt… című produkcióját, amely a két rendkívül impulzív személyiségű művész, Domján Edit és Szécsi Pál rövid, ám mára már legendássá vált szerelmét elevenítette fel, akiket a színpadon Komáromi Anett és Nagy Róbert személyesített meg.

A fesztivál programja ma 9 órától a Teátrumi Mocorgóval folytatódik, amelynek keretében a kisebb gyermekeket négy állomásból álló ügyességi kalandtúra, valamint színes látványelemeket tartalmazó ügyességi- és készségfejlesztő játéktér várja, a nagyobbak pedig kipróbálhatják magukat a logikai játékok világában, valamint kézműves foglalkozásokon is részt vehetnek. 10 órai kezdettel tartják meg a Zentai Magyar Kamaraszínház legújabb Az égig érő fa című előadásának bemutatóját, amelyet a színház társulata Crnkovity Gabriella rendezésében állított színpadra. 19 órától a veszprémi Petőfi Színház és a székesfehérvári Vörösmarty Színház közös produkciója, a Bernard Slade műve alapján készültJövőre veled, ugyanitt! című romantikus vígjáték lesz látható, amelynek főszereplői Váradi Eszter Sára és Keller János, díszlettervezője Bátonyi György, jelmeztervezője Kárpáti Enikő, rendezője pedig Hargitai Iván.

A pénteki napon 9 órától ismét a Teátrumi Mocorgó várja a gyermekeket, akik 10 órától a Zentai Magyar Kamaraszínház Jancsi apród című mesemonológját kísérhetik figyelemmel, Virág György előadásában. 19 órától a kaposvári Csiky Gergely Színház Marie Jones műve nyomán készült Kövek a zsebben című előadását tekinthetik meg az érdeklődők, amelynek szereplői Fándly Csaba és Mohácsi Norbert, díszlet- és jelmeztervezője Csiki Csaba, világítástervezője Memlaur Imre, zenei munkatársa Csiky Csaba, segédrendezője Maku Márta, rendezője pedig Zakariás Zalán.

A rendezvénysorozat szombati zárónapján a délelőtti program ismét a Teátrumi Mocorgóval indul, amelyet 10 órától a Zentai Magyar Kamaraszínház Medve mese című produkciója követ, Papp Arnold előadásában. A fesztivál látogatói 19 órától a budapesti Turay Ida Színház Hamu és gyémánt című előadását kísérhetik figyelemmel, amelynek szereplői Fehér Adrienn, Hevesi-Tóth Evelin, Lovas Emília és Neumann Balázs, jelmeztervezője Diye, rendezőasszisztense Topolcsányi Laura, rendezője pedig Szurdi Miklós.

A II. Teátrum Neked! színházi fesztivál népszerűségét jól jelzi, hogy a programjában szereplő előadásokra már napokkal a rendezvény kezdete előtt elfogytak a jegyek.