2024. július 18., csütörtök

Új perspektívákat nyitottak

Véget ért a II. Teátrum Neked! színházi fesztivál Zentán
A Turay Ida Színház Hamu és gyémánt című előadása nagy sikert aratott a zentai közönség körében

A Turay Ida Színház Hamu és gyémánt című előadása nagy sikert aratott a zentai közönség körében

A budapesti Turay Ida Színház Hamu és gyémánt című előadásával ért véget szombaton este a Zentai Magyar Kamaraszínházban a II. Teátrum Neked! színházi fesztivál, amelyet az intézmény a Magyar Teátrumi Társasággal közösen hívott életre. A Cserháti Zsuzsának emléket állító produkciót hosszú perceken át tartó vastapssal fogadta a közönség, akárcsak a fesztivál többi programját.

– A II. Teátrum Neked! fesztivál fantasztikusan sikerült, nemcsak a nagytermünk, hanem a kamaratermünk is zsúfolásig megtelt. Az esti előadások mindegyikét kivetítettük a kamarateremben, ugyanis azt szerettük volna, ha minél többen megtekinthetik ezeket a különleges produkciókat. A délelőtti programjaink iránt is nagy volt az érdeklődés, beleértve a Teátrumi Mocorgó foglalkozásait és a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásait is. A visszajelzések alapján mind az előadók, mind a közönség soraiban helyet foglalók kiválóan érezték magukat, és számunkra ez a legfontosabb. Nagyon örülünk annak, hogy a fesztiválnak köszönhetően idén is sikerült új perspektívát nyitnunk, amit a közönségünk nagyon jól fogadott, éppen ezért a jövőben is arra kívánunk törekedni, hogy a saját előadásink mellett minél több vendégelőadást is elhozzunk Zentára – mondta el lapunknak nyilatkozva Wischer Johann, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója.
– Rendkívül fontos számunkra, hogy ilyen gyümölcsöző együttműködést tudtunk kialakítani a legerősebb magyarországi színházi szervezettel, a Magyar Teátrumi Társasággal, amelynek illetékeseivel máris megkezdtük a III. Teátrum Neked! fesztivál előkészítését, ugyanis úgy véljük, ha a közönségünk igényli, akkor nekünk mindent tőlünk telhetőt meg kell tennünk azért, hogy a következő évben is megszervezhessük a rendezvényt – hangsúlyozta Wischer Johann, hozzátéve, az idei fesztivál sikere minden kétséget kizáróan azt igazolja, hogy a rendezvényre óriási az igény a nézők körében.
– Nagyon hálásak vagyunk azért, amiért Zenta befogadta a Magyar Teátrumi Társaságnak a Teátrum Neked! színházi fesztivál elindítására irányuló elképzelését, és büszkék vagyunk arra, hogy ezzel a rendezvénnyel egy kicsit mi is megünnepelhettük a születésnapunkat. Külön öröm számunkra, hogy a társaságunk fennállásának tízéves jubileumát közösen ünnepelhettük meg a szintén tízéves Zentai Magyar Kamaraszínházzal, és a jövőben is azon fogunk dolgozni, hogy megtartsuk, illetve továbbépítsük ezt az együttműködést – emelte ki Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára, aki elmondta, a társaságnak jelenleg hatvanhárom tagja van, és a berkeiben megvalósuló együttműködés ékes példája, hogy ezek közül a színházak közül ebben az évben is jó néhány el tudta hozni a produkcióit Zentára, ugyanis – ahogyan fogalmazott – valamennyi intézmény fontos partnerként tekint a Zentai Magyar Kamaraszínházra.
– Minden színház más és más, mindegyiknek van egyfajta karaktere, amelyet az idők folyamán alakított ki magáról, és amely alapján felismerhető az, hogy mit is akar sugallni a produkcióval. A Magyar Teátrumi Társaság egyik legfontosabb célja az, hogy a tagszínházait igyekezzen minél több helyre eljuttatni a Kárpát-medencében, annak érdekében, hogy ezek az egymástól eltérő látásmódok minél inkább keveredjenek, és a színházak új inspirációt kaphassanak egymástól. A zentai színészek például benn ültek a kaposváriak és székesfehérváriak előadásán, ugyanúgy, ahogyan a Nemzeti Színház művészei is ott voltak a nézőtéren, amikor a zentaiak nálunk vendégszerepeltek. Ez rendkívül fontos, hogy így tanul mindenki mindenkitől, így lesz minden egyre szebb és ízesebb, és így válik egyre teljesebbé a magyar kultúra. Egy tízéves gyerekkel már általában komolyan beszélünk, ugyanis ez az a kor, amikor már a gyerekre sem csupán gyerekként tekintünk, hanem lassan elkezdjük fiatal felnőttként kezelni. Nincs ez másként egy tízéves színház és egy tízéves színházi szervezet esetében sem: álljon a saját lábára, legyenek saját gondolatai, vigyék előre a saját tapasztalatai. Meggyőződésem szerint a jövőben a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Magyar Teátrumi Társaság is újabbnál újabb utakat fog kipróbálni, és úgy gondolom, hogy mivel a magyar színházművészetnek szerencsére elég sokféle útja van, van is mit kipróbálniuk – magyarázta Szabó László, hozzátéve, azt szeretnék, ha tíz év múlva, a huszadik születésnapjukon azt mondhatnák, hogy mindaz, ami a második tíz évben megvalósult, az első tíz év folytatása volt, ugyanis – ahogyan fogalmazott – úgy vélik, abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy bőven van mire alapozniuk a következő tíz évben kifejtendő tevékenységüket.