2024. július 18., csütörtök

Beszéljünk a halálról

A Kosztolányi Dezső Színház The End című előadásának bemutatójára vasárnap kerül sor
Mikes Imre Elek, Andrej Boka, Oláh Tamás, Béres Márta, Vladimir Grbić és Mészáros Gábor a sajtótájékoztatón

Mikes Imre Elek, Andrej Boka, Oláh Tamás, Béres Márta, Vladimir Grbić és Mészáros Gábor a sajtótájékoztatón

Vasárnap mutatja be a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház a The End című előadását, amelynek első reprízét kedden tekinthetik meg a nézők. A sajtótájékoztatón Andrej Boka, az előadás rendezője, a The End témáját taglalta:
– A haladás, a fogyasztás és az élvezet világában a halál tabutéma, de a halálfélelem nem múlik el. Ez az előadás a kreatív önkifejezés és a halál kutatásának céljával született, szinte szükségszerűen. Érdekes volt a próbafolyamat, kezdve onnan, hogy beszélgettünk a halálról és a halállal való személyes találkozásainkról. Rájöttem, hogy ez kimeríthetetlen téma, mindenkinek rengeteg története, élménye és tapasztalata van a halállal kapcsolatban – mondta a rendező.
Oláh Tamás, az előadás dramaturgja szerint a mindennapokban a halálról inkább monológszerűen beszélünk, de nem igazán folytatunk párbeszédet erre a témára:
– A The End is ilyen lesz. Nagyon izgalmas volt, hogy a szövegek hogyan illeszkednek be az előadásba, és hogyan tudják megragadni a halál tragédiáját, humorát, és azt az esetlenséget, ahogyan beszélni próbálunk a halálról – hallottuk a dramaturgtól.
Az előadás szereplői Mészáros Gábor, Béres Márta, Mikes Imre Elek és Vladimir Grbić. Mészáros Gábor arról szólt, hogy a próbafolyamat elején nehézkesen indult a beszélgetés:
– Kicsit zavarban voltunk. A feszültség néha kényelmetlen nevetést hozott ki belőlünk. Igyekeztünk a halál témáját inkább a humorosabb oldaláról megközelíteni, de utána előjöttek a mély érzések is. Az előadás is ilyen, többféle megközelítést kínál és nagyon sokrétű – véli Mészáros Gábor.
Béres Márta kifejtette, hogy a halál számára nem tabutéma:
– Az előadás készítése során azt éreztem, hogy szerencsés helyzetben vagyok, amiért hozzám közel állókkal és hozzám hasonlóan gondolkodókkal beszélgethetek egy olyan témáról is, mint a halál, amelynek gondolatát az életvitelünk miatt eltaszítunk magunktól. Belegondolkodtam, hogy ez miért van így, és valahogy magamhoz öleltem a halál gondolatát – mondta Béres Márta.
Vladimir Grbić, a szabadkai Népszínház szerb társulatának színésze először játszik a KDSZ előadásában, de már együttműködött a színészekkel és a rendezővel is:
– Andrej általában nehéz, provokatív témákat ragad meg, és azokat boncolja. Ez esetben egyebek közt azt is, hogyan válnak az emberek tragikomikussá, amikor kíváncsiságuktól vezérelve a halált kutatják. Az előadásban lesz egy hosszabb magyar nyelvű monológom is, ami nagy kihívást jelentett számomra – hallottuk Vladimir Grbićtől.
Mikes Imre Elek a The End nyelvezetéről szólt:
– Nagyon izgalmas, inkább költői, az előadás pedig élethelyzetekkel foglalkozik és teret ad a nézőknek a gondolkodásra is – mondta Mikes Imre Elek.
Az előadás jelmez- és díszlettervezője Darinka Mihajlović, a zenei munkatársak Pálfi Ervin és ifj. Kucsera Géza, Miroslav Jovančić hegedűn működik közre, csellón pedig Kucsera Veréb Gyöngyi. Támogatók: a köztársasági kulturális minisztérium, Szabadka önkormányzata, a Magyar Nemzeti Tanács és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.