2024. július 18., csütörtök

„Rengeteg igazság van ebben a darabban”

Pénteken mutatja be a szabadkai Népszínház Magyar Társulata A vihar című előadást
Döbrei Dénes, Hernyák György, Vicei Natália és Pálfi Ervin A vihar sajtótájékoztatóján

Döbrei Dénes, Hernyák György, Vicei Natália és Pálfi Ervin A vihar sajtótájékoztatóján

A szabadkai Népszínház Magyar Társulata az évad harmadik bemutatójához ért. Pénteken a William Shakespeare műve alapján készült, A vihar című zenés víg tragédiát mutatják be Hernyák György rendezésében:
– Ez a színdarab állítólag 407 éves, de még a mai napig is tud valamit közölni, mert emberekkel, érzésekkel foglalkozik. A technikai fejlődés áldozatai vagyunk és másképp élünk, mint 400 évvel ezelőtt, de lélekben nem változtunk. A kezdetektől ugyanolyan házsártosak, bosszúállók, hataloméhesek, haragtartók, ugyanakkor szeretni valók, barátságosak és megbocsájtók vagyunk. Valahol e körül forog szinte mindegyik Shakespeare-dráma, és ezért aktuálisak a mai napig is. A viharban van egy mesei vonal is, hercegekkel, hercegnőkkel, királyokkal, gonosz lényekkel, szellemekkel és varázslókkal, mi viszont megpróbáltunk a felszín alá látni, hiszen ezek a varázslatos lények is emberiek, ugyanúgy éreznek, mint mi, és ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkeznek. Az, hogy kiben mi teng túl, úgymond a jó és a rossz, az függ magától az embertől és a szituációtól. Tulajdonképpen minden dráma politikai, ha úgy tetszik hatalmi. Minden klasszikus dráma alapja a konfliktus, az összeesküvés. Rengeteg igazság van ebben a drámában, és mindegyik mögött áll egy ember, aki azt védi. Ezek az igazságok persze ütköznek – hallottuk Hernyák Györgytől a premier előtti sajtótájékoztatón.
Az előadás szereplői Szilágyi Nándor, Baráth Attila, Vicei Natália, Mezei Zoltán, Hajdú Tamás, Sziráczky Katalin, Döbrei Dénes, Ralbovszki Csaba, Kovács Nemes Andor, Verebes Andrea és Pálfi Ervin.
A vihar Prosperóját Vicei Natália alakítja:
– Prospero férfiszerep, de megpróbáltam vele azonosulni. Időnként hálátlan, mert főleg elbeszélő szerepről van szó, és ezt színészileg nehéz megoldani úgy, hogy ne legyen unalmas. Szerintem teljesen mindegy férfi vagy nő játssza-e el, de a mi Prosperónk úgy viselkedik majd, mint egy nő. Ez az előadás széles közönségréteget szólít meg, és nem túl bonyolult, mert Prospero elmeséli, mi történik – fejtette ki Vicei Natália.
Döbrei Dénes több évtizede nem játszott a Népszínházban:
– 1989 óta nem voltam a Népszínház színpadán. Megközelítőleg hét éve vagyok itthon, és erre most kaptam lehetőséget, amit nagyon köszönök. Az előadásban szigetem egyetlen lakója és ura vagyok, amíg meg nem érkezik Prospero a szép lányával. Olyan energiával jön, hogy nem tudom megtartani a szigetemet. Sokat gondolkodtam azon, mi váltja ki azt, hogy egyik ember uralkodni kezd egy másikon, ha valaki kap egy titulust, máris másképp nézünk rá. Ez a darab elég sok gondolatot vet fel ezzel kapcsolatban – mondta Döbrei Dénes.
Pálfi Ervin Arielt, a légi szellemet formázza meg:
– Ariel hosszú ideig egy fenyőfa törzsébe volt zárva, Prospero szabadította ki onnan. Közben Ariel sok dallamot költött a fejében. Ezeket a dallamokat az előadás zeneszerzője, ifj. Kucsera Géza segítségével előhívtuk és hallhatja a közönség is. Ennek örülök, mert szerintem a zene a színház egyik lényeges alkotóeleme – véli Pálfi Ervin.
Az előadásban láthatjuk Verebes Andrea egyetemi hallgatót is:
– Az egyetemen foglalkoztunk Shakespeare-szövegekkel, de nem ilyen formában. Hálás vagyok, hogy játszhatok az előadásban. Mirandát alakítom, és a szereppel úgymond egyre jobban megtaláltuk egymást. Örülök, hogy megkaphattam – hallottuk Verebes Andreától.
A viharban megjelenik Póth Mátyás lemezlovas is:
– Hatalmas megtiszteltetés és kihívás részt venni az előadásban. Számomra újdonság a színházi munka és alkotófolyamat. Nagy élmény volt részt vállalni a produkció létrejöttéből. Igyekeztem maximálisan eleget tenni a feladatnak – mondta Póth Mátyás.
Az előadás dramaturgja Lénárd Róbert, a díszlettervező Saša Senković, a jelmeztervező pedig Pesitz Mónika.