2024. július 18., csütörtök
A Vajdasági Hivatásos Színházak 68. Fesztiválja

Hét dráma és öt gyermekelőadás

Április 23-a és 29-e között a házigazda szerepét a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház vállalta
Goran Ibrajter, Venczel Valentin, Ivan Francuski és Zoran Hadži Lazin a sajtótájékoztatón

Goran Ibrajter, Venczel Valentin, Ivan Francuski és Zoran Hadži Lazin a sajtótájékoztatón

Április 23-a és 29-e között a Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválján összesen 7 drámai és 5 gyermekelőadás kerül bemutatásra – jelentette be Goran Ibrajter, a színházi szemle válogatója a tegnapi sajtótájékoztatón.
– A régió legrégebbi hivatásos fesztiválja ebben az évben 68. alkalommal kerül megrendezésre. Több évi szünet után ismét Nagybecskerek és a város Toša Jovanović Népszínháza a házigazdája – ezt örömmel harangozta be Ivan Francuski, a színház igazgatója.
A sajtótájékoztatón, amelyen beszélt Zoran Hadži Lazin, a tartományi művelődésügyi és tájékoztatási titkárhelyettes és Venczel Valentin, a Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválja bírálóbizottságának elnöke is, megtudtuk, hogy a fesztivál előadásait Dragana Varagić színművésznő, mgr. Miroslav Radonjić teatrológus és Smiljka Seljin újságírónő fogja elbírálni.
Goran Ibrajter hangsúlyozta, nem volt könnyű dolga a sok hasonló színvonalú produkció közül a legjobbakat kiválogatni a fesztivál közönsége számára, ezért úgy döntött, hogy a színházak csak egy darabot mutathatnak be. A válogatás során elsősorban azokat az előadásokat részesítette előnyben, amelyekben a színművésznek megadatott a lehetőség, hogy teljes fényben mutatkozzon be. Ezért lett a szemle szlogenje: „Kedves nézők, visszajöttek a színészek.”
A fesztivált, amelyen hazai és külföldi klasszikus szerzők, valamint hazai és külföldi kortárs írók művei szerepelnek, Ivo Andrić novellái alapján készült, Anikina i njena vremena (Anika és kora) című produkciójával április 23-án az újvidéki Szerb Nemzeti Színház társulata nyitja meg.
Az Újvidéki Színház társulata Esterházy Péter prózájának motívumai alapján készült Kis magyar pornográfiájával lép fel, amelyet Nikita Milivojević rendező állított színpadra. Az újvidéki Ifjúsági Színház társulata Boris Liješević rendezésében Puskin romantikus művét, az Anyegint Fedor Šili merész, korszerű adaptációjában mutatja be a fesztivál közönségének. A házigazda nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház Zrenjanin címmel a sikertelen privatizáció, a tönkrement gyárak témájú darabbal versenyzik. A produkció szerzője Igor Štiksa, rendezője pedig a már említett Boris Liješević. Milivoj Mlađenović vizuálisan gazdag Maestrója a neves Milan Konjović festőművészünk alakját mutatja majd be színpadi eszközökkel azokban a társadalmi-történelmi viszonyokban, amelyekben a festőművész élt és alkotott, s a környezete meg nem értésével küszködött.
A szabadkai Népszínház szerb nyelvű társulata Gordana Đurđević ragyogó vendégszínésszel együtt játssza Aleksandar Božin rendezésében Tracy Lettsnek az August: Osage Country c. drámáját egy rosszul működő családról. Az ember halála a Balkánon a címe a Nagykikindai Népszínház előadásának, amely az ugyanilyen című film alapján készült, szerzője és rendezője Miroslav Momčilović.
A gyermekelőadások kategóriájában versenyzik a Tilda című mese, szerzője és rendezője Katarina Mišikov, és a Petrőci Szlovák Vajdasági Színház társulatának kiváló gyermekszínészei alakítják – hallottuk a szemle válogatójától. Maurice Maeterlinck híres Kék madarát, amelyet a Zombori Népszínház ad elő, Sonja Petrović állította színpadra.
Mark Twain kedvelt alakját, Tom Sawyert, a hős felnövekedésének és szerelmének történetét a sok szereplő kihagyásával a Szabadkai Gyermekszínház színészei fogják bemutatni, Aleksandra Glovacki merész és sikeres adaptációja alapján.
A szerelem és a barátság keresése témájú darabot, Andersen Hókirálynő c. meséjét Evgenij Švarc alkalmazta színpadra, Biserka Kolevska rendezte, és az Újvidéki Ifjúsági Színház mutatja be. Stevan Pešić Vesela kuća (Vidám ház), a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház előadása Tóth Irén rendezésében az egyetlen igazi bábelőadás.
Gyerekek és felnőttek kíváncsian várjuk a fesztivált.