2024. július 18., csütörtök

Bíróság előtt a Broadway-adaptáció

A hagyatékkezelő beperelte a Ne bántsátok a feketerigót! színpadi adaptációjának producerét

Harper Lee hagyatékának kezelője beperelte az amerikai írónő Ne bántsátok a feketerigót! című regényének Broadway-adaptációját jegyző producert arra hivatkozva, hogy a színdarab forgatókönyve túlságosan eltér az eredeti műtől.
Az Alabama állam szövetségi bíróságához kedden benyújtott keresetében a hagyaték kezelője a Scott Rudin producerrel folytatott vita rendezését kéri, magának követelve a végső szó kimondásának jogát azt illetően, hogy Aaron Sorkin forgatókönyve eltér-e a regény szellemiségétől, és az eredeti karakterek megváltoztatva szerepelnek-e benne.
Harper Lee 1960-ban kiadott Pulitzer-díjas műve egy alabamai kisváros faji egyenlőtlenségét tárja fel.
A hagyatékkezelő képviselője, Tonja B. Carter szerint a színdarab forgatókönyvében számos karaktert megváltoztattak, köztük Atticus Finchet is, úgy ábrázolva a főszereplőt, mint aki eleinte naivitással szemléli a rasszizmust.
A kereset szerint Sorkin forgatókönyve továbbá „nem ad valós képet az 1930-as évek Alabamájának kisvárosi életéről”, mivel azt a jelenkor társadalmi légkörével kapcsolja össze. Carter szerint Sorkin, aki számos színdarabot írt már, és az Oscar-díjat, valamint a Golden Globe-díjat is megkapta a Közösségi háló című film forgatókönyvéért, két karaktert is beleírt a történetbe, valamint azt nyilatkozta a Playbill című magazinnak, hogy az eredeti regény a maga formájában „egyáltalán nem működik” a színpadon.
A színdarab előbemutatója a tervek szerint november 1-jén lesz New Yorkban. Jeff Daniels fogja játszani Atticus Finchet, az ügyvédet, aki elvállalja egy színes bőrű férfi védelmét a bíróságon, akit egy fehér nő megerőszakolásával vádolnak.
A Ne bántsátok a feketerigót! már több színpadi feldolgozást is megért, de a regény nyomán készült színmű először debütál a Broadwayen.
Harper Lee 2016-ban halt meg, 89 éves korában. A Ne bántsátok a feketerigót! című regényéért, amely a tolerancia, a pártatlanság és az emberi méltóság kérdéseit járja körül, széppróza kategóriában kapta meg a Pulitzer-díjat. A könyvből világszerte több mint 30 millió példányt adtak el, 1962-ben Gregory Peck főszereplésével film is készült belőle, amely három Oscar-díjat kapott.
Az amerikai írónő egyetlen másik regénye, a Menj, állíts őrt! 2015-ben jelent meg, noha még az ötvenes években a Ne bántsátok a feketerigót! első vázlataként született meg, de évtizedekig a fiókban pihent. (MTI)