2024. július 18., csütörtök

Kelet és Nyugat bűvkörében

A Hong Kong Ballet Újvidéken vendégszerepelt
A Hong Kong Ballet vendégszereplése az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban

A Hong Kong Ballet vendégszereplése az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban

A 15. Belgrádi Táncfesztivál keretében március 15-e és április 4-e között 14 ország 15 nemzetközi hírnevű együttese mutatja be programját a tánckedvelő közönségnek. A Hong Kong Ballet, az ázsiai kontinens egyik első és egyik legnagyobb klasszikus tánckompániája az európai körút során első ízben lép fel a Belgrádi Táncfesztiválon.
A nemzetközi hírnevű intézmény balett-táncosainak attraktív műsorát szerda este az újvidéki közönség a Szerb Nemzeti Színházban élvezhette, a belgrádiaknak pedig erre ma 20 órakor lesz alkalmuk a Száva Központban.
Az 1979 óta fejlődő együttes jelenlegi kiváló balett-táncosai művészetileg és technikailag kihívó, világszínvonalú színpadi műsorával vívták ki a szakmabeliek és a közönség elismerését. A hongkongi, kínai, európai és egyesült államokbeli, valamint Ázsia más országaiból származó ötven művész az utóbbi években nemcsak az ázsiai, hanem a nemzetközi balett-rendezvényeken vált ismertté. Egész estet betöltő fellépéseiken a 19-től a 21. századi balettirodalom legszebb klasszikus és neoklasszikus műveit táncolják, valamint a gyermekeknek népszerűsítik a modern és a klasszikus táncdarabokat Nacho Duato, Alekszej Ratmanszkij, Jiří Kylián, Christian Spuck, Chintia Harvey, Peter Quanz, Kinszun Chan és más híres táncművészek koreográfiájában.
A Hong Kong Ballet, amely mintegy 40 külföldi vendégszerepléssel dicsekedhet, nemrég a Jacob’s Pillow amerikai fesztiválon lépett fel, valamint a New York-i Fall For Dance revün, továbbá Japánban és Indonéziában. A háromhetes tavalyi New York-i vendégszereplést a közönség lelkesedéssel fogadta, és a szakma kiváló kritikával méltatta.
Szerda este a Szerb Nemzeti Színház közönsége három előadást élvezhetett Fei Bo, Edwaard Liang és Jorma Elo művészi koreográfiájában. A Shenren Chang című, istenek és emberek harmóniája témájú darab művészei a misztikus kínai energiát adták át színpadi eszközökkel, a Sacred Thread című produkcióval az előre megbeszélt kínai házasságokat jelenítették meg, a Shape of Glow c. táncjátékkal pedig Beethoven és Mozart zenéjére klasszikus technika és modern stílus izgalmas ötvözetének szépségét varázsolták az újvidéki közönség elé.
A szépséget elérhetővé kell tenni – vallja Septime Webre, az együttes művészeti vezetője. – Meg kell engedni, hogy a művészet élménye ne várt helyeken érjen bennünket. Ezért javasolta, hogy Újvidék és Belgrád fő terein a Beatles együttes A Day in the Life zenéje ihlette, félórás, utcai pop-up performanszot a Hong Kong Ballet ajándékként bemutatja az amerikai Trey McIntyre koreográfiájában. Ezt a művészek már táncolták a múlt évben New York-ban, a Times Square-ben, a Manhattan városrész egyik legismertebb amerikai negyedében, ahol a napi látogatószám eléri a 330 ezret. Erre azonban a hideg, csapadékos idő miatt szerda délelőtt nem kerülhetett sor Újvidéken, ám a táncosok ma 13 órakor a Belgrádi Modern Művészetek Múzeumában fellépnek a tervezett performansszal. Ily módon a megszokott helyen különös élményt kívánnak nyújtani. A Száva Központban ma 20 órakor pedig azt a ragyogó programot mutatják be, amelyiket az újvidékiek élveztek a Szerb Nemzeti Színházban két nappal ezelőtt.