2024. július 18., csütörtök

Irány: felfelé!

Május 20-a és 27-e között kerül sor Temesváron a 11. TESZT-re, amelyen szerbiai, valamint holland, francia, német előadások is szerepelnek a versenyprogramban

Tizenegyedik alkalommal kerül megrendezésre a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház szervezésében a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó. Az idei TESZT május 20-a és 27-e között zajlik. A versenyprogramba ezúttal is be lettek válogatva szerbiai előadások is. A TESZT közönsége megtekintheti a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának Gerincbántalmak című előadását Veljko Mićunović rendezésében, a Kosztolányi Dezső Színház Felhő a nadrágban című produkcióját, amelyet Kokan Mladenović rendezett, a nagybecskereki Toša Jovanović Nemzeti Színház Zrenjanin című előadását Boris Liješević rendezésében és a Reflektor Színház, az E8 és a Bitef Színház koprodukciójában, Milena Bogavac és Vojislav Arsić koncepciója alapján készült Macho Ment. Ahogyan azt Orbán Enikő sajtóreferenstől hallhattuk, a fő programban húsz előadás lesz látható és további hat a fesztivál kísérőrendezvényén:
– A tizedik évforduló után mindig egy kicsit nőnek az elvárások. Innen már felfelé mutató irányt várunk el mi is saját magunktól, és a környezetünk is. Ezt fogalmaztuk meg a tizedik fesztivál megnyitóján is, amikor a grafikusunk bemutatta a soron következő plakátot, amelyen egy felfelé mutató nyíl látható. Előző években, elsősorban Gálovits Zoltán, a fesztivál korábbi művészeti vezetője és válogatója, egy szűk kör segítségével szelektálta az előadásokat. A TESZT idén annyiban változott, hogy a programjában való részvételre nyílt felhívás útján is lehetett jelentkezni, és egy válogató csoport, meghatározott szempontok alapján válogatta ki azokat az előadásokat, amelyek végül bekerültek a programba. Idén is lesznek romániai előadások, de ezúttal is nagy figyelem irányul a magyarországi és a szerbiai produkciókra, hiszen a TESZT célja a létrejöttétől kezdve a mai napig is, hogy a régiónk színházi palettájából nyújtson egy keresztmetszetet. Ugyanakkor viszont idén érkeznek hozzánk előadások például Franciaországból, Spanyolországból, Hollandiából, Németországból és Olaszországból is. Ez egyfajta nyitás az európai színházak irányába. Ennek már tavaly is mutatkoztak a jelei, hiszen akkor is voltak már a programban előadások Nyugat-Európából. Ezt szeretnénk folytatni a jövőben is. Szintén újdonság az idei évtől, hogy szervezünk szabadtéri előadásokat is, hiszen 2021-ben Temesvár lesz Európa egyik kulturális fővárosa. Ez okból létrejött a Temesvári Európa Kulturális Fővárosa 2021 Egyesület, amely a kulturális főváros programjainak szervezésével foglalkozik. Velük partnerségben létrehoztuk a TESZT kísérőrendezvényét, az Xtensions programot, amelynek keretében a fesztivál OFF-programjaként kerülnek bemutatásra ezek a szabadtéri, ingyenesen megtekinthető előadások – mondta a lapunknak Orbán Enikő.
A főbb műsorok mellett, az idei TESZT-en is lesznek közönségtalálkozók és műhelymunkák is.