2024. július 18., csütörtök

A bábozás öröme

Hat produkciót láthatott a közönség a hétvégén Zentán megtartott XIV. Bábfesztiválon
A zentai Szivárvány Gyermekcsoport tagjai nagy sikert arattak A gomba alatt című produkciójukkal

A zentai Szivárvány Gyermekcsoport tagjai nagy sikert arattak A gomba alatt című produkciójukkal

Szombaton tartották meg Zentán, a Hófehérke Óvoda Szivárvány épületében a Brunszvik Teréz Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete és a Hófehérke Óvoda közös szervezésében a tizennegyedik alkalommal életre hívott Bábfesztivált, amelyen a környékbeli települések bábcsoportjai mutatták be produkcióikat.

A rendezvény kezdetén a szervezők nevében előbb Kopasz Ildikó, a Hófehérke Óvoda igazgatónője, majd dr. Szőke Anna, a Brunszvik Teréz Magyar Óvodapedagógusok Egyesületének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, ezt követően pedig Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke nyitotta meg a fesztivált, aki köszönetet mondott a Brunszvik Teréz Magyar Óvodapedagógusok Egyesületének, amely felkarolta a bábkészítést és a bábszínházi előadások népszerűsítését, hozzájárulva ezáltal a bábművészet hagyományainak továbbéltetéséhez térségünkben, valamint a Hófehérke Óvodának, amely – ahogyan fogalmazott – már negyedik alkalommal vállalta magára, hogy gondos szervezője és kiváló házigazdája legyen a különleges eseménynek.
– Azzal, hogy a gyermekek részeseivé válnak az előadásoknak, jobban megismerik önmagukat, kifejezik gondolataikat, érzéseiket, megismerik a művészi élményt és megszeretik a színházat is. Ennek köszönhetően jobban megértik a világot, a felnőtteket és a kortársaikat is. A műhelymunkák és a továbbképzések pedig az óvodapedagógusoknak biztosítanak kiváló teret kreativitásuk kifejezésére és alkotóvágyuk szabad kibontakoztatására. A közös alkotómunka alkalmat ad a nevetésre, a barátkozásra, a csapat formálására és a közösség erősítésére is – hangsúlyozta Jerasz Anikó, aki azt kívánta az egybegyűlteknek, hogy minél több gyermek arcára sikerüljön mosolyt csalniuk, illetve minél több kollégájukat sikerüljön bevonniuk nemcsak a fesztiválba, hanem általában a bábművészet népszerűsítésébe is.
A rendezvény programjának folytatásában a zentai Szivárvány Gyermekcsoport A gomba alatt, a magyarkanizsai Bóbita Bábcsoport A csillagszemű juhász, a zentai Zmajići gyermekcsoport a Mala sirena, a magyarkanizsai Abrakadabra csoport a Princeza na zrnu graška, a kishegyesi Péter Pán Óvoda csoportja A virágfejű ember, a zentai Dárika Bábcsoport pedig A rút kiskacsa című produkcióját mutatta be, a közönség soraiban helyet foglaló gyermekek és felnőttek nagy-nagy örömére.
– A bábfesztivált immár tizennegyedszer szerveztük meg, ebből negyedik alkalommal tartottuk meg Zentán, ugyanis korábban vándorrendezvény volt, majd dr. Szőke Annával, a rendezvény megálmodójával és elindítójával közösen úgy döntöttünk, hogy Zentán találjon állandó helyszínre a fesztivál, amely minden évben kiváló lehetőséget kínál számunkra arra, hogy megmutassuk mindazt, amit a téli továbbképzések során sikerült elsajátítanunk, valamint arra is, hogy tapasztalatot cseréljünk egymással, vagy esetleg ellessünk egymástól néhány olyan apróságot, amelyeket később a saját munkánkba is be tudunk építeni – magyarázta Kopasz Ildikó, a Hófehérke Óvoda igazgatónője, aki elmondta, a rendezvény elsődleges célja a kezdetektől fogva a bábművészet népszerűsítése és hagyományainak továbbéltetése, amit valamennyien, akik részt vesznek a fesztiválon, a szívügyüknek tekintenek, majd hozzátette, mivel az amatőr produkciók között sajnos még mindig kevés az igazán színvonalasnak tekinthető bábelőadás, ezért valamennyien rendkívül fontosnak tartják, hogy folyamatosan fejlesszék önmagukat, és megpróbáljanak minél többet tanulni mind egymástól, mind a bábművészet legkiválóbb szakembereitől.
A XIV. Bábfesztivált a Magyar Kormány, a Magyar Nemzeti Tanács, a Kulturális és Tájékoztatási Minisztérium, valamint Zenta község önkormányzata támogatásával szervezték meg.