2024. július 17., szerda
DESIRE CENTRAL STATION NEMZETKÖZI KORTÁRS SZÍNHÁZI FESZTIVÁL

Színházi, kulturális platform

Lehet, hogy a jövőben nagyobb tér jut a táncszínházi produkcióknak is a szabadkai Desire fesztiválon
Elor Emina Koštana szerepében

Elor Emina Koštana szerepében

Az Urbán András rendezte Koštana című előadással zárult az idei Desire fesztivál Szabadkán.

Az előadások az idén is telt házasak voltak, a jegyek a fesztivál kezdete előtt már elkeltek. Az előadásokon kívül volt Desire Akadémia, workshopok és kiállítás is.

– Azt gondolom, hogy egy nagyon jó fesztivál után vagyunk, jól megszervezett programmal. 13 előadást láttunk. Az is normális, ha valakinek valamelyik nem tetszett, javarészt azonban pozitív jelzők jutottak el hozzánk. Elégedettek lehetünk. Szép volt az az érdeklődés, melyet az emberek mutattak a fesztivál iránt, nemcsak a szabadkaiak, hanem a környék más városaiból is jöttek. Nem vagyunk olyan gazdag fesztivál, hogy megtehessük, hogy itt tartsuk a fesztiválra érkező társulatokat a fesztivál teljes idejére, de ha valakiknek van ilyen óhaja, azoknak igyekszünk megoldani, hogy itt lehessenek. Hiszen a fesztivál a közönségnek szól, de ezenkívül színházi, kulturális platform is akar lenni, hogy a szakma is, a közönség is diskurzusba tudjon lépni egymással – összegezte Urbán András, a fesztivált szervező Kosztolányi Dezső Színház igazgatója a rendezvény utolsó napján.

Mint mondta, minden erővel próbálnak olyan költségvetést összehozni, amellyel el tudják indítani a következő évi fesztivál szervezését.

– Hiába vannak ötleteink, terveink, ha ezt meg fogják határozni az adott körülmények. De továbbra is ezt a koncepciót fogja követni a fesztivál, továbbra is e régióhoz kapcsolódó környezetet, témákat fogja vizsgálni, azzal, hogy amint arra lehetőségünk lesz, a Nyugat, Európa felé való nyitás továbbra is érdekel bennünket. Lehet, hogy az idén kevesebb tér jutott a táncnak, a táncszínházi produkcióknak, és előfordulhat, hogy a jövőben ennek is nagyobb tere lesz – hallottuk Urbán Andrástól.