2024. július 17., szerda

Álom a Kosztolányi színpadán

A kisinyovi rózsa című előadás továbbszövése lesz a Rózsák

Az évad első bemutatóját tartja vasárnap 19.30 órakor a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház. A Rózsák című előadásban lesz egy Tolnai-szöveg, ennél többet nem is beszélnek, mégsem klasszikus értelemben vett táncszínházi produkciót láthat a közönség, hanem egyfajta fizikai akciót.

Tolna Ottó Kisinyovi rózsa című poémájából készült két évvel ezelőtt A kisinyovi rózsa című előadásunk, a most készülő Rózsák című pedig nem a poéma irodalmi továbbgondolása, hanem a két évvel ezelőtti előadás továbbgondolása, a színházi produkció továbbszövése. Kimondottam művészeti kérdésekkel foglalkozunk, például a fizikai akció és a költői jelentés kapcsolatával – mondta Urbán András, a Rózsák című előadás rendezője.

Másfél hónapja zajlik a próbafolyamat, és a cél az volt, hogy minél letisztultabb, emberi, őszinte színészi jelenlétet tapasztalhassanak meg a nézők. Kiss Anikó koreográfus elmondta, hogy számára is nagy tanulságokat hozott ez a másfél hónapnyi tréning, mert többnyire táncosokkal foglalkozik, és a színészekkel más szférákat lehet megközelíteni, mint a táncosokkal. Színészekkel másként fejeződik ki a tartalom, a jelenlét máshonnan indul. Kihívás az is, hogy a színészek jelenlétét nem tánclépésekkel, hanem hétköznapi gesztusokkal kell megalapoznia. Mikes Imre Elek színész arról szólt, hogy szeret költészetet, képzőművészetet megjeleníteni a színpadon, mert ekkor szép momentumok, szép képek születhetnek és az anyagokkal – fa, föld, agyag – való találkozás is érdekes volt. Mészáros Gábor színész az előadás lényegét egy szóban foglalta össze: álom.

Az előadás zenéjét Mezei Szilárd szerezte. Szereplők: Béres Márta, Mikes Imre Elek, Mészáros Gábor és Pletl Zoltán.