2024. július 17., szerda

Az intézkedés alóli felmentésüket kérik

Csak a sajtóból értesültek, hivatalos értesítést még nem kaptak a színházak arról, hogy hogyan oldódhat meg a helyzetük az új törvénykezés által

Hétfőn gyűltek össze a szerbiai színházigazgatók, hogy a költségvetési rendszerről szóló törvény színházakat érintő intézkedéseiről beszéljenek. Mint ismeretes, életbe lépett a közszférát érintő kétéves létszámstop, és az ideiglenes munkavégzésre felvett személyek száma sem haladhatja meg állandó munkaviszonyban levő dolgozók tíz százalékát. A színházak munkáját ez nagyon megnehezítené, hiszen a színházak sok külsős munkatárssal dolgoznak. Ljubica Risztovszki, a szabadkai Népszínház igazgatónője is részt vett a gyűlésen, és mint mondta, 33 igazgatóból 31-en meg is jelentek az összejövetelen. Mindenki egyetértett abban, hogy a vonatkozó intézkedés az eddigi színvonal rovására menne, a színházak alkotási lehetőségei merőben csökkennének, lassítja a színházak természetes működését. Az összejövetel részvevői azt szeretnék kérni, hogy felszabaduljanak az intézkedés alól, vagyis hogy a színházak úgy tudjanak funkcionálni, mint eddig.

– A határozat szerint jóváhagyást kérhetünk arra, hogy külsőst foglalkoztassunk legfeljebb négy hónapra. De ez nem elég, hiszen van olyan dolog, ami több mint négy hónapos periódusra terjed ki, például egy adott előadás vendégszínészei, zenészek, táncosok, akikre egész évadban szükség van, ha az előadást repertoáron akarjuk tartani. Hogy erre mi a megoldás? Az, hogy mindig írásban kérvényezzük időről időre a jóváhagyást? – hallottuk az igazgatónőtől. Ők az alapítóiknak – a városnak és a tartománynak – már elküldték a jóváhagyáshoz a kérelmeket. Mint mondta, minden előadásukban vannak külsős munkatársak, mindegyik előadáshoz szükség van rájuk is, egyebek mellett például rendezőre, jelmeztervezőre, díszlettervezőre és sokszor vendégművészekre is.

– Érthető, hogy spórolni kell, de mi eddig sem szórtuk a pénzt, hiszen eleve kevés pénzből gazdálkodhatunk. Leginkább arra törekszünk, hogy a saját társulatunk tagjait foglalkoztassuk, de megtörténik, hogy egy adott szerephez specifikus színész vagy színésznő kell, és ha erre a szerepre nincs meg a társulatban az a bizonyos színész, akkor nem lehet mindenáron társulaton belül gondolkodni, ezért adottnak kellene lennie a lehetőségnek, hogy a megfelelő személyt vendégszínészként bevonhassuk a produkcióba.

A hétfői találkozó előtt megjelent a sajtóhír, hogy a művelődési minisztérium értesítése szerint a kormány tagjai tárgyaltak, és megtalálták a módját annak, hogyan mentesülhetnek a színházak e rendelet alkalmazása alól. Erről a színházak is a sajtóból értesültek, mert ahogy azt Ljubica Risztovszkitól hallottuk, ők még nem kaptak semmilyen hivatalos értesítést erről, az ígéret szerint ez az értesítés a hét végéig érkezik meg a színházakba, és ebből derül majd ki, hogy mit találtak ki számukra.

Most megvárják, hogy megérkezzen ez az értesítés a minisztériumtól, ugyanakkor az összejövetelen a színházigazgatók közösen megfogalmaztak egy tájékoztatót, mely szerint készek a minisztériummal való kommunikációra, és szeretnék, hogy a minisztérium a jövőben konzultáljon velük a színházakat érintő újabb törvényes előírások meghozatalával kapcsolatban.