2024. szeptember 3., kedd

Búcsú és visszatekintő

Szomorkás hangulatú évadzáró gálát tartott a szabadkai Népszínház Magyar Társulata

Nosztalgikus és keserédes hangulatban zajlott kedden este a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának 2013/2014-es évadjának gálaestje, amelyet Ralbovszki Csaba rendezett. Ezúttal azonban nem csak az elmúlt évad végére tettek pontot (vagy felkiáltójelet). A társulat az elmúlt nyolc évre tekintett vissza, a műsor folyamán pedig részleteket és dalokat adtak elő az elmúlt években bemutatott előadásokból. A többi között a Vízkereszt vagy bánom is én, a Jézus Krisztus szupersztár, a Gézagyerek, az (Egy)mással, a Hippolyt, a lakáj, a Cseresznyéskert, a Tapasztalt asszony és a Van valami bejelentenivalója egy-egy jelenetét láthattuk. A visszaemlékezés édes pillanatai keveredtek a búcsúzás keserűségével, mivel nyolc év után az eddigi művészeti vezető, Mezei Zoltán távozik posztjáról:

– Amikor elhatároztam, hogy nem pályázom meg újból a Magyar Társulat vezetői pozícióját, szembesültem az érzéssel, hogy nem kell majd bemennem az irodába, és társulatunk rázós ügyeit intéznem. Ez az érzés nagyon furcsa számomra, ráébresztett arra, hogy meg kell tanulnom másképp élni. Boldog vagyok és büszke, amiért egy úgymond gondolkodó társulatról van szó, amellyel rendkívüli módon lehetett jól együtt dolgozni, még a nehéz pillanatokban is. A közös munkán és gondolkodáson alapuló színházkészítést részesítettük előnybe, amivel pedig több lettem az elmúlt nyolc év alatt, azt mind főleg a társulattagoknak köszönhetem. Ez volt a múlt, a jövő pedig: a Magyar Nemzeti Tanács kulturális bizottságának döntése értelmében, Andrási Attila a társulatvezető – jelentette be a vezetői poszton történt cserét Mezei Zoltán, akinek az elmúlt nyolcévi fáradozását személyes jellegű ajándék formájában is megköszönték a társulattagok. Az ajándék egyébként a társulatról készült fotóval ellátott párnát, pólót, kulcstartót és bögrét tartalmazott.

A gálaesten persze nem maradt el a szakmai elismerések és a közönségdíjak kiosztása sem. A háromtagú szakmai zsűrit ezúttal Husnyák Andrea, a Pannon RTV és a szabadkai Gyermekszínház munkatársa, Góli Kornélia dramaturg és mgr. Ljubica Ristovski, a szabadkai Népszínház igazgatónője alkotta. A legjobb férfi főszereplőnek járó díjat Csernik Árpádnak ítélték oda, a Van valami bejelentenivalója? című monodrámában nyújtott alakításáért, a legjobb női főszereplő pedig Vicei Natália lett, Lady Machbeth megformálásáért. A legjobb férfi epizódszereplővé Ralbovszki Csabát, a legjobb női epizódszereplővé pedig G. Erdélyi Herminát választották.

Az évad közönségkedvenceit Ljubica Ristovski és Mezei Zoltán hirdették ki. A közönség szavazatai alapján a legjobb férfi színész Ralbovszki Csaba, a legjobb színésznő pedig Pámer Csilla lett. Mezei Zoltán ezúttal is odaítélte a legkonstruktívabb munkatársnak járó elismerést, amelyet Baráth Attila kapott elhivatottságáért, amellyel sokban hozzájárult a Magyar Társulat fejlődéséhez, egyebek között fotók és videóbejátszások készítésével.

Ez a rendezvény sem múlhatott el kArcolás nélkül. Rendhagyó módon Kalmár Zsuzsa kArc-díjakat osztott ki, mégpedig Ifj. Kucsera Gézának, Pálfi Ervinnek, Baráth Attilának, továbbá Mezei Zoltánnak, hogy lehetőséget adott a kArc-nak, és támogatta a zenés irodalmi est ötletét. A színésznő köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a kArc-ban, egyebek között a zenészeknek és a Szabadkai Filharmóniának is.

Az évadzárón készült fotógalériánkat itt tekinthetik meg.