2024. július 16., kedd

Válsággal dacolva

A díjazottak tiszteletére: a Hegedűs a háztetőn, amelyet az Újvidéki Színház és a Szerb Nemzeti Színház koprodukcióban készít

A megszokott előadások mellett gazdag programmal várja az érdeklődőket május 26-ától június 3-áig a jubiláló, 60. Sterija Játékok – hangzott el a rendezvény fő szervezőitől a fesztivállal kapcsolatos sajtótájékoztatón, Újvidéken.

Az ide rendezvénysorozat nemzeti dráma és színház kategóriájában összesen kilenc előadást láthat majd a közönség. Ezek közül megemlítendő a Doktor Nušić c. előadás, amely a zombori és a kruševaci népszínházak koprodukciójában készült, vagy a Mister Dollár című előadás, amelyet a szabadkai Népszínház Szerb Társulata fog játszani.

A Krugovi (Körök) elnevezésű szelekcióban két horvátországi és egy szlovéniai társulat fog bemutatkozni.

Mint kiderült, a szervezők gazdag kísérőprogrammal várják az idén a fesztiválra látogatókat. A rendezvény „Ahogy mások látnak bennünket” elnevezésű válogatásában az idén két külföldi társulat fog bemutatkozni. A Japánból érkező A La Place Színház Dušan Kovačević Balkáni kém (Balkanski špijun) c. művét viszi a színre, míg a Nagy-Britanniából érkező társulat Nenad Prokić Ujj, ravasz, golyó, fegyver c. produkciót adja majd elő.

A fesztiválon az Újvidéki Színház is fel fog lépni a Hegedűs a háztetőn című produkcióval, amely az újvidéki Szerb Nemzeti Színházzal koprodukcióban készül és amelyet a díjazottak tiszteletére adnak elő, Béres Attila rendezésében.

Marina Milivojević Mađarev, a fesztivál szelektora abbeli véleményének adott hangot, hogy az egyetemes szerbiai színjátszás a nehéz gazdasági helyzet ellenére is képes eleget tenni a szakma kritériumainak, valamint képes új tartalmakkal bővíteni a palettát.

– Úgy vélem, hogy ha minden minőségi, inspiratív darabnak helyet adhatnánk, akár évente kétszer is megrendezésre kerülne a fesztivál – nyilatkozta a fesztivál szelektora.