2024. július 16., kedd

Ma kezdődik a Nyárhangoló Fesztivál!

Kikapcsolódás négy napra a család minden tagjának a Palicsi-tó partján, a Szekeres László Alapítvány szervezésében

A fesztiválon előtérbe kerülnek közéleti-politikai és a kikapcsolódást nyújtó rendezvények is, lesznek koncertek, táncházak, beszélgetések, kiállítások, előadások, foglalkozások és még sok minden más. A Nyárhangoló a család minden tagjához szól, ez egy magyar fesztivál, ahol biztosan lesz magyar szó és Magyar Szó is, hiszen kihelyezzük a lapunk standját, és bele lehet lapozni a kiadványainkba is. A Nyárhangoló ezúttal is gazdag, színvonalas programot kínál, erről Somogyi Tündével, a Szekeres László Alapítvány ügyvezetőjével beszélgettünk:

– A női strandon levő füves területen állítjuk fel a nagyszínpadot. A gyermekfoglalkozásokat péntektől vasárnapig tartjuk meg, 16-tól 20 óráig a kék váza melletti füves részen, sátorban, hűvösebb és árnyékosabb területen. Az idei program falmászással bővül ki, és lesz pónilovaglás is. Ezenkívül a Vigadó teraszán és nagytermében, a nyári színpadon és annak előterében is tartunk műsorokat. Nem marad el a kézműves kirakodóvásár sem, sőt, az idén több mint ötvenen jelentkeztek, ez eddig a legnagyobb kínlatunk ilyen téren. A 20.30-kor kezdődő mai megnyitó után a Csík zenekar ad koncertet a nagyszínpadon. Ez az egyik fő programunk, a másik a Lévi Story! – A Farmerkirály című musical, amely pénteken 21 órakor lesz a nyári színpadon, a harmadik pedig a vasárnapi zárórendezvényünk, a Sohasem ér véget a dínomdánom című operett Oszvald Marikával és Peller Károllyal a főszerepben. Természetesen más érdekes műsorral is készülünk, amelyekre szintén szeretettel várjuk a látogatókat.

Ma a Csík zenekar koncertje után a nyári színpad előterében kézművesital- és kézművesétel-kóstoló mellett tart táncházat a Juhász zenekar. Holnap, pénteken az érdeklődőket 15.30-kor a Vigadó nagytermébe, a budapesti Makovecz Imre Alapítvány Családi házak című kiállítására invitáljuk, amelyet egy beszélgetés követ majd építészeti témában, a tradíció és a nemzeti jelleg megjelenéséről és eltűnéséről. Szintén pénteken, 17 órakor a Vigadó teraszán Európa címmel tartunk politikai-közéleti beszélgetést Illés Boglárkával, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkárával, valamint Vicsek Annamáriával, a VMSZ alelnökével, európai parlamenti képviselőjével.

A nagyszínpadon 18.30-kor Farkas Mihály: Brasil Project – A.C. Jobim Goes to Cimbalom koncertjére várjuk a közönséget, azt követően, 21 órakor pedig a Lévi Story! – A Farmerkirály című musicalre, a nyári színpadhoz. 
A hétvégén is izgalmas műsorokra számíthatnak a Palicsra látogatók. Szombaton Vinkó Tamás környezetkutató vezetésével biciklitúra kezdődik 9-kor a tó körül, 10-kor a Csiga duó lép fel a nagyszínpadon, 11-kor pedig lazább hangvételű beszélgetésekre kerül sor. Először Horváth Mária Dóra pszichológus taglalja majd, hogy van-e még randi az offline térben, 13 órakor Paskó Csaba a kenyérsütés rejtelmeibe vezeti be a közönséget, 14.30-kor pedig a pályaválasztás, a pályakezdés és a pályaelhagyás lesz a téma, vendégként Császár Gabriella pályaválasztási tanácsadót várjuk. A gyermekprogram 15 órakor folytatódik a nagyszínpadon, a Góbi Rita Társulat és a Bábszíntér Hacukaland táncos öltözőshow-jával. A Vigadó nagytermében 19 órakor Lorán Barnabás Trabarna estjére kerül sor, a nagyszínpad pedig 20 órakor a vajdasági magyar zenekaroké, fellép a Garden Party, a ContraBayando és az OldSkullz. Ezt követően a nyári színpad előterében a Duhaj zenekar tart táncházat. 

A fesztivál vasárnap zárul, a Vigadó teraszán 11 órakor Beke Ottó egyetemi oktatóval és Fülöp Hajnalkával, a Tudatos Digitális Szülő program alapítójával folyik beszélgetés Digitálisan tudatos címmel, 13 órakor pedig a generációk egymásra hangolódásáról lesz szó, ezt a témát taglalja majd Hal Melinda klinikai szakpszichológus. A Vigadó nagytermében 15 órakor Fesztbaum Béla Pesti polgár című zenés előadása lesz. Ezután 16.30-kor komolyabb vizekre evezünk, a Világrendek és ami maradt belőlük – Henry Kissinger külpolitikájának a hatása a közép-európai rendszerváltásra címmel Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel folyik majd beszélgetés. A Nyárhangoló végére pedig ismét ellazulhatunk, a Monarchia Operett előadása mellett. A részletes program megtalálható a SZLA oldalain, programfüzet a helyszínen is kapható, és az önkénteseink is szolgálhatnak információkkal – hallottuk Somogyi Tündétől, aki azt is elmondta, amint lezárul a harmadik Nyárhangoló, hozzáfognak a negyedik szervezéséhez is. 

 

Nyitókép: Somogyi Tünde, a Szekeres László Alapítvány ügyvezetője (Fotó: SZL)