2024. július 16., kedd

Az emberekért, a magyar közösségért

A Csík zenekar koncertjével kezdődött el a Nyárhangoló Fesztivál – A látogatókat még sok jó műsor várja

Hőség ide vagy oda, az emberek mégis szép számban összejöttek a Palicsi-tó partján, a harmadik Nyárhangoló Fesztivál megnyitójára, valamint a Csík zenekar koncertjére. A közönséget a szervezők nevében, a Szekeres László Alapítvány képviseletében, Baranyi Dolores és Kosányi Tamás köszöntötte:

– A Nyárhangoló Fesztivál szervezőiként idén is arra törekedtünk, hogy minél érdekesebb és izgalmasabb programokkal várjuk a látogatókat, korosztálytól és érdeklődési kortól függetlenül. Ez évben is azt a célt tűztük ki, hogy a közönség minden tagja szép élményekkel gazdagodjon. A fesztiválunk nem csupán a szórakozásról szól, a minőségi tartalom, az értékes és hasznos információáramlás a Nyárhangoló mozgatórugói, amelyek iránymutatóként szolgálhatnak. A látszattal ellentétben viszont mégsem a programok játsszák a főszerepet, hanem az egyén, a közösség, akikhez szólnak ezek a programok és akikért megvalósulnak. Azt szeretnénk elérni, hogy a fesztiválunk és a rendezvényeink sorozata eszközül szolgáljon arra, hogy a vajdasági magyarság még inkább összekovácsolt közösséggé váljon – hallottuk a szervezőktől.

A harmadik Nyárhangolót Sárközi István, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke nyitotta meg:

– Jó látni, hogy évről évre nő az érdeklődés e fesztivál iránt, amelyet igényes program jellemez és folyton fejlődik. Ezen a fesztiválon minden korosztály megtalálhatja a neki való, megfelelő programot. Ez a rendezvénysorozat ahhoz a közösségi összefogáson alapuló törekvéshez illeszkedik, amely két cél felé irányul, egyik az, hogy visszaemeljük Palics fürdőt a magyar köztudatba, illetve ráirányítsuk a figyelmet a magyar jellegeire, másrészt pedig, hogy Palics felkerüljön a turisztikai térképre és megfelelő minőséget képviseljen. Palics fürdő a vajdasági magyar nemzeti közösségünk egyik kincshelyszíne – emelte ki Sárközi István.

A közönséget Sárközi István köszöntötte (Kiss Natália felvétele)

A közönséget Sárközi István köszöntötte (Kiss Natália felvétele)

A nyitónap alapját a Csík zenekar adta meg, amely a népzene és világzene univerzumába invitálta a közönséget. A zenekar tagjai több mint három és fél évtizede gazdagítják Magyarország zenei életét. A pályafutásuk kezdete óta számos sikeres fellépést tudhatnak maguk mögött. A nemzetközileg is elismert formáció 1988-ban alakult meg Kecskeméten, és azóta is töretlen lendülettel, az idő múlásával, a divatok változásával nem törődve alkotnak, viszik el a magyar népzenét Európa számos országába, Amerikába és Ausztráliába is. A Csík zenekar nagy sikerű albumokkal ajándékozta meg a közönségét, mint a 2005-ben kiadott Senki nem ért semmit, de kiemelhető az Ez a vonat elindult, hadd menjen..., a Lélekképek, az Amit szívedbe rejtesz, valamint az LGT-válogatásokból álló, az A dal a miénk című lemez. Legújabb albumuk a Sose lesz vége az elmúlt hetekben jelent meg, és már elérhető az online zenemegosztó oldalakon, de fizikai formában is megrendelhető, megvásárolható. Töretlen és odaadó munkásságuk nem maradhatott szó nélkül. A közösségért tett erőfeszítésüket számos díjjal és szakmai elismeréssel jutalmazták, így a Csík zenekar többek között Kossuth-díjat, Prima Primissima díjat és Fonogram-díjat magáénak tudhat. A palicsi koncertet A dal a miénk című zeneszámmal kezdték meg, azután rögtön átcsaptak lakodalmasba, és a következőkben is megmutatták, hogy a repertoárjuk mennyire széleskörű. A fellépésük pedig csak a Nyárhangoló kezdete volt.

A közönség (Kiss Natália felvétele)

A közönség (Kiss Natália felvétele)

A hétvége a Nyárhangolón

 

A pénteki nap is eseménydúsan telt, ma, szombaton pedig lesz biciklitúra, a gyerekeket délelőtt 10 órától a Csiga Duó zenekar szórakoztatja, délután 3-tól pedig Góbi Rita társulata és a Bábszíntér a Hacukaland táncos öltözőshow-val. Beszélgetések is zajlanak majd, megtudhatjuk van-e még randi az offline térben, azt is, hogy vajon csak a pék süti-e a kenyeret, de szó lesz a pályaválasztásról, pályakezdésről és a pályaelhagyásról is. A Vigadó nagytermében 19 órakor Lorán Barnabás Trabarna önálló estje lesz, 20.30-tól pedig a nagyszínpadon vajdasági magyar zenekarok lépnek fel, a Garden Party, a ContraBayando, valamint az OldSkullz. Az éjszakába nyúlóan a Duhaj zenekar koncertezik a Nyári színpad előterében, ahol táncházat is tartanak.

Holnap, azaz vasárnap a Vigadó teraszán fellép a Drazsé zenekar, 11-től szakemberek bevonásával beszélgetés lesz a digitális világról, 13-tól a generációk egymásra hangolódásáról, 16-30-tól pedig a világrendekről és Henry Kissinger külpolitikájáról Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő beszél. Előtte a Vigadó nagytermében, 15 órától Fesztbaum Béla Pesti polgár című zenés színházi előadását tekinthetik meg az érdeklődők. A Nyárhangoló a Monarchia Operett Sohasem ér véget a dínom-dánom című fordulatokkal teli előadásával ér véget, amelynek a főszereplői Oszvald Marika és Peller Károly.

A fesztivál idején lesz kirakodóvásár, étel- és italkínálat, és fagyi is, hogy a hőségben felfrissüljünk. A gyerek számára pedig foglalkozásokat tartanak, ki lehet próbálni falmászást és a pónilovaglást is.

A programok díjmentesek a látogatók számára, és nincs szükség a regisztrálásra sem. Bővebb információk a SZLA online oldalain találhatók, valamint a helyszínen is kaphatók, a fesztivál volontőreitől.

 

Nyitókép: Hőség volt, de a Csík zenekar még jobban felforrósította a hangulatot (Kiss Natália felvétele)