2024. július 16., kedd

Kezdődik az Újvidéki Dzsesszfesztivál

Az Újvidéki Dzsesszfesztivál főműsora csütörtökön, azaz ma indul, ám a rendezvény kísérőprogramjai már szerdán kezdetüket vették, két hangversenyt meg is hallgathatott a nagyérdemű.

Ahogy azt a sajtó a fesztivál hivatalos kezdete előtti sajtótájékoztatón megtudta, a koncertsorozat már szerdán megkezdődött, méghozzá az M-stúdióban, az M-kulcs nevű zenei összeállítás keretein belül. Az idei év első két koncertjét két amszterdami felállást adta, a Falga és a Chillin' 4tet. Mindkét zenekar dobosa újvidéki, ők Lav Kovač és Aleksandar Škorić.

A két újvidéki művész elmondta, mindkét formációra az amszterdami free jazz (szabad dzsessz) színtér zenekarai hatottak leginkább. A fiatal csapatok repertoárján ismert dzsessz-standardok erősen improvizatív feldolgozásai szerepelnek.

Emlékeztetőül, a ma esti főműsor este nyolctól veszi kezdetét az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban. A ma esti fellépők között lesz Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint duója, a Majamistry Trio & Friends és a Kenny Barron és Dave Holland alkotta duó.