2024. július 16., kedd

Eklektikus dallamok éjszakája

Megkezdődött az Újvidéki Dzsesszfesztivál főprogramja

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint duettkoncertjével vette kezdetét az Újvidéki Dzsesszfesztivál főprogramja, vagyis a Szerb Nemzeti Színházban zajló háromnapos koncertsorozat. Őket a Majamisty Trio & Friends nevű formáció követte, a sort pedig Kenny Barron és Dave Holland kettőse zárta.

A nyitó duett emlékezetes zenei élményt nyújtott mindenkinek, és megmutatta a közönségnek: Nem feltétlenül szükséges a teljes zenekari alapfelállás a minőségi muzsika művelésére. Gyémánt Bálint telt, basszusokban gazdag gitárhangzása, illetve Harcsa Veronika sokszínű, helyenként hangszerszerű éneke teremti meg a zenekari hangzásélményt, amelyben looperek (ismétlődő dallamfrázisokat visszajátszó effektkészülékek) vannak még segítségükre. A két művész előzőleg kvintettekben, kvartettekben is zenélt közösen, viszont duettként is aktívak már egy ideje. Lifelover címen pedig már albumot is adtak ki. Harcsa Veronika az angol nyelvű szövegek mellett magyarul is énekelt, szólóban adta elő a Vetettem violát című népdalt.

A duó koncertjét az újvidéki székelyű Majamisty Trio formáció hangversenye követte, amely a dzsesszfesztivál alkalmából kibővítette létszámát. Összesen nyolcan léptek fel csütörtök este. A zenekar páratlan ritmusokkal és komplex dallamszerkezetekkel dolgozik, sokszor a dzsessz világából áthajolva a klasszikus zene irányába. Teszik mindezt a Balkánra jellemző zenei hatásokkal fűszerezve. A formációval többek között a szabadkai Bunford Gábor is fellépett.

A csütörtök esti programzáró pedig Kenny Barron és Dave Holland koncertje volt.

Hollandot a dzsesszzenei szakértők az egyik legjobb, duettben is jól funkcionáló, nagybőgősként emlegetik, aki a legendás dzsesszikon, Miles Davis zenekarában is játszott. Itt lett a fúziós dzsessz egyik meghatározó úttörője.

Kenny Barront is nagy névnek tartja a szakma, aki már több alkalommal bebizonyította, hogy izgalmas duettkoncertekkel lepi meg a nagyérdeműt. Nagyra értékelt szólókarriere mellett Barron olyan nevekkel dolgozott együtt, mint Stan Getz, Yusef Lateef vagy Freddie Hubbard.

A koncert előtt a szervezők köszöntötték a közönséget. Felszólalt dr. Andrej Fajgelj, az Újvidéki Művelődési Központ igazgatója, Vanja Vučenović, Újvidék művelődési tanácsának tagja és Jovan Adamov zenész. Mindhárman az esemény kulturális fontosságáról beszéltek, amely nemcsak zenei szempontból emeli a székváros színvonalát, hanem még vonzóbb turisztikai célállomássá is teszi azt.