2024. július 17., szerda
RÖPLABDA

Mester: Inkább a röplabdát tenném első helyre ismét

A 2000-es olimpiai bajnok, Mester Gyula megközelítőleg másfél évig töltötte be a szabadkai Spartacus Vasutas Sportegyesület elnöki posztját, amiről múlt héten személyes okokra hivatkozva mondott le. Önkéntes távozása indokairól lapunknak sem kívánt nyilatkozni, de arról szívesen mesélt, hogy milyen nehéznek látja a szabadkai sport helyzetét, megosztotta velünk a jövőre vonatkozó, a női röplabdacsapat elődöntős vereségét is elemezte, illetve kitért a javában zajló férfi bajnoki döntő várható végkimenetelére. Az egykori kiváló röplabdázó a férfiaknál természetesen valamikori klubja, az újvidéki Vojvodina végső sikerében bízik.

A Spartacus VSE élén eltöltött másfél év arra talán elég volt, hogy átlássa, milyen állapotban van jelenleg a szabadkai sportélet.

– A legfontosabb történés ténykedésem alatt talán az volt, hogy egy szép ünnepséggel megemlékeztünk a sportegyesület fönnállásának 70. évfordulójáról tavaly májusban. Igazából a rövid idő alatt, amit az elnöki poszton töltöttem, nem is volt lehetőségem rá, hogy nagyobb hatással legyek a szabadkai sportra. Ahogy mondják: pénz beszél, kutya ugat. Ebből következik, hogy amilyen a gazdasági helyzet az országban és lokális szinten is, olyan szituáció uralkodik a sportban is. El kell ismerni, hogy a szabadkai sport nehéz helyzetben van, hiszen ha nincs kellő anyagi háttér, nehéz látványos, kimagasló eredményeket is elérni. Csak remélhetjük, hogy mindez a jövőben meg fog változni.

Hogyan tovább, milyen terveket sző a közeljövőre?

– Mindenképpen a sportban szeretnék maradni, de inkább a röplabdát tenném első helyre ismét. Az edzői pálya egyelőre még nem vonz, de remélem, hogy a sportmúltammal, a tapasztalataimmal, az ismeretségi körömmel valamilyen formában segítségére lehetek vagy a szabadkai, vagy az országos röplabdának.

Ha már a szabadkai röplabdánál tartunk, nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy a Spartacus női csapata a minap az elődöntőben, ötmeccses csatában esett ki a bajnoki rájátszásból. Hogyan élte meg a Vizura elleni párharcot?

– Sajnos a Spartacus nem jutott be a döntőbe, pedig szép esélyünk volt, hiszen 2:1-re vezettünk, és a negyedik meccset itthon, Szabadkán játszhattuk. Akkor viszont elég gyenge – mondhatni katasztrofális – teljesítményt nyújtottunk, és habár az ötödik meccsen, Belgrádban szoros csatában vesztettünk, sajnálhatjuk, hogy a második hazai találkozón nem mutattunk sokkal többet. Nem is tudtam fölfogni, hogy negyedik meccsen, ilyen előny birtokában ilyen hozzáállást láthattunk – egy győzelemmel bejuthattunk volna a döntőbe, és esélyünk nyílt volna rá, hogy a bajnoki címért küzdjünk. Végül a negyedik helyet érték el, ami ahhoz képest, hogy az egész idényt – a BL-lel együtt – mindössze hat-hét játékossal teljesítették, remek eredmény. Lehetett volna talán jobb is, de a bajnoki idény hosszú, az európai kupaszereplés ráadásul sok fárasztó utazással is jár, ilyen kis kerettel lehetetlen mindig jó eredményt elérni.

A szerbiai női élvonal rájátszásának döntője a Vizura és a Jedinstvo részvételével már szerdán, a Crvena zvezda és a Vojvodina közötti férfidöntő pedig csütörtökön elrajtolt, mindkét párharcban a belgrádi csapat nyerte az első meccset. Melyik csapatok végső győzelmére számít?

– A lányoknál a Vizura nehezen jutott be a döntőbe, de figyelembe kell venni, hogy a Bajnokok Ligájában is szerepelt, fiatalabb összetétele ellenére tapasztaltabb gárda a Jedinstvónál, és elvárásaim szerint ők fogják nyerni a bajnokságot. Nagyon remélem, hogy a férfiaknál az újvidéki Vojvodina sikeresen zárja az évet, mert szerintem jelenleg nem jelent sokat, hogy a Zvezdánál van a pályaelőny, a két csapatot – a neveket és a pozíciókat – összehasonlítva ugyanis a Vojvodinának van erősebb kerete. Természetesen az a fontos, hogy mit mutat meg egy csapat a pályán, a Zvezda együttesében játszik az ország legjobb feladója, de a minőségbeli különbség pont a döntőben domborodhat ki a Vojvodina javára. Izgalmas párharcra számítok, és mindenképpen az újvidéki csapatnak szurkolok.