2024. július 16., kedd
VÍZILABDA

A Sabadell hatodszor BL-győztes

A Sabadell győzelmével zárult a női Bajnokok Ligája barcelonai négyes döntője, a második helyen a Keszthelyi Ritát is felvonultató, idén nagyon komoly csapatot kiállító Mataro végzett. Úgy tűnt, a spanyol házidöntő hamar eldől, hiszen a harmadik negyed közepén a Sabadell már négy góllal vezetett, de felzárkózott a Mataro, sőt az utolsó másodpercekben akár döntetlenre is menthette volna a találkozót, végül azonban nem tudott élni a lehetőséggel, s a házigazda egy találattal nyert. A spanyol együttes története során hatodszor hódította el a legrangosabb európai trófeát. A bronzért az Orizzonte és a Dunaújváros csapott össze, a magyar együttesnek – az elődöntőhöz hasonlóan – nem ment a játék, mind védekezésben, mind támadásban bőven akadtak hiányosságok, így az olaszok már az első negyed során tetemes, négygólos előnyt szereztek, amivel Mihók Attiláék a folytatásban már nem tudtak mit kezdeni. Az Újváros szereplése azonban még így is megsüvegelendő, hiszen az elmúlt idényhez képest a játékoskerete alaposan átalakult, klasszisok távoztak az egyesülettől, helyüket nagyon fiatal teheségek vették át, akiktől inkább a jövőben lehet komoly sikerekre számítani. Szégyent így sem valott az együttes, az említett nehézségek ellenére is egyedüli magyar csapatként jutott a legjobb nyolc, majd négy közé a sorozatban.

Női BL, elődöntő: Sabadell–Orizzonte 13:12, Mataro–Dunaújváros 12:9. A 3. helyért: Orizzonte–Dunaújváros 12:8. A döntő: Sabadell–Mataro 9:8.

A Sabadellnek ez a hatodik BL-trófeája (Fotó: Total Waterpolo)

A Sabadellnek ez a hatodik BL-trófeája (Fotó: Total Waterpolo)

Hivatalos az új időpont és helyszín

A hír ugyan már hónapokkal ezelőtt felröppent, a LEN viszont hivatalosan csak pénteken jelentette be, hogy az idén októberre tervezett Európa-bajnokság átcsúszik 2024 januárjára, s bár a rendező ország nem változik, a helyszín viszont igen, Tel-Aviv helyett Netanya városában rendezik majd a mérkőzéseket. A női BL-finálé helyszínén szombaton ki is sorsolták a kontinensviadal június 23-a és 25-e között esedékes selejtezőtornáinak csoportjait. A férfiaknál a csoportgyőztesek mellett három legjobb második kvalifikál az Eb-re, a nőknél pedig az első két helyezett jut ki a kontinensviadalra.

2024-es Eb, kvalifikációs tornák, férfiak, A csoport (Hollandia): Hollandia, Litvánia, Lengyelország, Portugália. B csoport (Málta): Németország, Málta, Ukrajna, Bulgária. C csoport (Törökország): Szerbia, Szlovákia, Törökország, Nagy-Britannia. D csoport (Szlovénia): Románia, Szlovénia, Svájc, Finnország. Már kijutott csapatok: Horvátország, Magyarország, Spanyolország, Olaszország, Görögország, Franciaország, Montenegró, Grúzia, Izrael (házigazda).

Nők, A csoport (Bulgária): Szlovákia, Málta, Bulgária. B csoport (Románia): Románia, Svájc, Törökország, Svédország. C csoport (Szerbia): Szerbia, Ukrajna, Csehország. D csoport (Portugália): Németország, Portugália, Finnország, Nagy-Britannia. Már kijutott csapatok: Spanyolország, Görögország, Olaszország, Hollandia, Magyarország, Izrael, Franciaország, Horvátország.

Nyitókép: A Sabadellnek ez a hatodik BL-trófeája (Fotó: Total Waterpolo)