2024. szeptember 1., vasárnap
ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROZÁS

Parádés év a nemzetközi élmezőnyben

Biztató jelek szerb és magyar részről

Nagy csatákat hozott a 2016-os szezon az országúti kerékpározás világában. Világbajnoki címvédés, váratlan olimpiai bajnok, Paris–Roubaix-szenzáció és utolsó napig tartó küzdelem a Grand Tourokon: csak néhány a számos csúcspont közül. A magyar és a szerb versenyzők, elsősorban a fiatalok, adtak okot némi reményre, és stabilizálódni látszik a Tour de Hongrie.

Két nagy megmérettetés határozta meg a 2016-os országúti szezont az UCI-versenyek mellett: augusztusban zajlott a riói olimpia, valamint az elképesztő katari hőség miatt szokatlanul későn, októberben a dohai világbajnokság.

A férfiaknál az olimpiai bajnok a belga Greg van Avermaet lett, aki a 241,5 kilométeres, hosszabb emelkedőkkel és technikás, macskaköves és szeles szakaszokkal tarkított pályán a dán Jakob Fuglsangot és a lengyel Rafał Majkát előzte meg. Az ugyanebben a versenyben indult egyedüli szerb, Ivan Stević nem tudta befejezni a versenyt. A férfiak időfutamában a pályafutását megkoronázó svájci Fabian Cancellara diadalmaskodott a holland Tom Dumoulin és a brit Chris Froome előtt.

A nők mezőnyversenyében a holland Anna van der Breggen nyert a svéd Emma Johansson és az olasz Elisa Longo Borghini előtt, míg az időfutamban a veterán amerikai Kristin Armstrong nyert az orosz Olga Zabelinszkaja és a második érmét szerző Van der Breggen előtt.

Hatalmas taktikai csatákat hozott a szezon végén megrendezett világbajnokság. A teljesen sík, 257 km hosszú pályán a hőség és az erős tengeri szél nehezítette a versenyzők dolgát. A felnőtt férfiak mezőnyversenyében Peter Sagan az oldalszéltől megtizedelt mezőny sprintjében megvédte világbajnoki címét. Az ezüstöt az egyik legnagyobb esélyesnek tartott Mark Cavendish, a bronzot a belga veterán Tom Boonen szerezte meg. A nők mezőnyversenyében a szerb Jelena Erić az előkelő 24. helyen ért célba, mindössze 4 másodperccel a győztes dán Amalie Dideriksen mögött. A dobogót a holland Kirsten Wild és a finn Lotta Lepistö egészítette ki.

A férfiak egyéni időfutamában a német Tony Martin megszerezte harmadik világbajnoki címét, mögötte a belorusz Vaszil Kirijenka és a spanyol Jonathan Castroviejo végzett. A nőknél Amber Neben (USA), Ellen van Dijk (Hollandia), Katrin Garfoot (Ausztrália) lett az első három sorrendje.

A világbajnokságon az olimpiánál több figyelemre méltó magyar és szerb teljesítmény született. A felnőtteknél ugyan egyetlen versenyző sem indult, a fiatalabb kategóriákban több volt a siker. Az U23-as férfiak mezőnyversenyében Dušan Rajović a remek 18. helyen ért célba a győztes norvég Halvorsennel azonos idővel. Stefan Stefanović ugyanitt 120. (+5:07), Dušan Kalaba 138. (+8:05) lett. A korosztály egyéni időfutamában Pelikán János a kiváló 24. helyet szerezte meg, mindössze 2:18 perccel a német Mathis mögött. A juniorok mezőnyversenyében két magyar és két szerb kerékpáros indult: Karl Ádám 28. (+1:45), Peák Barnabás 88. (+2:02) lett. Ognjen Ilić és Veljko Stojnić nem fejezte be a versenyt, amelyet a dán Jakob Egholm nyert meg. A két szerb az időfutamban végigment, Stojnić 29. (+3:00), Ilić 61. (+4:55) lett. Peák Barnabás ugyanebben a versenyben a 33. helyen (+3:14) ért célba a győztes McNulty (USA) mögött. A feltörekvő magyar versenyző idei legjobb eredménye egyébként az Eb-ről származik, ahol a mezőnyversenyben a 8. helyet szerezte meg.

A szerb nemzeti bajnokság mezőnyversenyén Nikola Kozomara diadalmaskodott, míg az egyéni időfutamot Rajović nyerte 45,80 km/h-s sebességgel. Magyarországon mindkét címet Pelikán János hódította el, az időfutamban 47 km/h feletti átlagot tekerve a 38 km hosszú pályán.

Szerbiában két nemzetközi UCI-szintű felnőttversenyt rendeztek: A Tour de Serbie (UCI 2.2) hatnapos körversenyt és a Belgrád–Banja Luka kétnapos klasszikust. Előbbit a szlovén Matej Mugerli, utóbbi első szakaszát Vitalij Butsz (Ukrajna), második szakaszát Filippo Fortin (Olaszország) nyerte meg. Magyarországon az egyetlen UCI-esemény a 2.2-es Tour de Hongrie volt. A sokévnyi kihagyással és szervezési gondokkal küszködő verseny végre stabilizálódni látszik a nemzetközi versenynaptárban. A 2016-os hatnapos megmérettetést az észt Mikhel Raim nyerte meg.

A legrangosabb nemzetközi versenyeken váratlan fordulatokat, kiegyensúlyozott teljesítményeket és hatalmas csatákat láthattunk. Az év első háromhetesén, a májusban rendezett Giro d’Italián Vincenzo Nibali diadalmaskodott, aki az utolsó hegyi szakaszon dolgozta le több mint egyperces hátrányát Esteban Chaves ellen. A versenyt a 18. szakaszig vezető Steven Kruijswijk magabiztos előnyt adott le, amikor egy lejtmenetben a hófalnak ütközve bukott.

A Tour de France Chris Froome és a Team Sky dominanciájáról szólt. A brit 2013 és 2015 után harmadszor is megnyerte a legrangosabb háromhetes körversenyt, több mint 4 percet adva a második Romain Bardet-nek és a harmadik Nairo Quintanának. Ugyanezen a versenyen Peter Sagan sorozatban ötödször hódította el a pontversenyt megnyerőnek járó zöld trikót.

A szezon harmadik háromhetesét, a Vuelta a Españát már a kolumbiai hegyimenő dominálta. Quintana magabiztos győzelmét értékesebbé tette, hogy Froome több szakaszon is a végsőkig támadta pozícióját. A dobogót a Giro-második Chaves egészítette ki.

Az egynapos klasszikusokon Peter Sagan dominált, aki 2016-ban megnyerte első Monumentumát, a flandriai körversenyt. A szlovák emellett a Gent-Wevelgemen és a québeci nagydíjon is győzni tudott, míg több dobogós helyet is elért. A klasszikusok legnagyobb meglepetését egyértelműen az ausztrál Mathew Hayman okozta, aki 38 évesen tudott győzni a legtekintélyesebbnek számító Paris–Roubaix-n. A szezon első monumentumát, a Milánó–San Remót a francia Arnaud Démare nyerte meg a zárósprintben, a Liège–Bastogne–Liège-en pedig a Sky csapata megszerezte első Monumentum-győzelmét Wout Poels révén. Az évad utolsó Monumentumán, az októberi Il Lombardián Esteban Chaves diadalmaskodott.