2024. július 27., szombat
ATLÉTIKA

Maratoni vita

Az Európai Atlétikai Szövetség (EA) törölte versenynaptárából az idén jubiláló, 30 éves Belgrádi Maratont a szervező cég felhalmozódott tartozásai miatt. A fővárosiak tiltakoznak, és garantálják az esemény megtartását. Leginkább úgy tűnik, a felek ebben az esetben is elbeszélnek egymás mellett, annyi mindenesetre biztos, hogy áprilisig tisztázódnia kell az ügynek.

A Szerbiai Atlétikai Szövetség (ASS) megerősítette a hírt, amely szerint az Európai Atlétikai Szövetség (EA) törölte versenynaptárából az április 22-ére kiírt Belgrádi Maratont. A hitelt nyert információk ellenére a maraton szervezői állítják, meg fogják rendezni az idén 30. jubileumát ünneplő eseményt, és épp ez lesz az eddigi legnépesebb verseny, ugyanis eddig 4500 résztvevő jelentkezett a maratoni és a félmaratoni versenyre összesen, a világ összes kontinenséről, 58 országból, az elvárások alapján a rekordot jelentő 8000-et is át fogja lépni a Belgrádban futók száma.

Az aktív szervezési folyamat közepette több hírforrás is megerősítette, hogy az EA törölte az eseményt a naptárból. A szövetség szerint kénytelenek voltak meghozni ezt a döntést, hiszen már többször figyelmeztették a szervezőket, hogy pótolják a hiányosságokat és rendezzék felhalmozott tartozásaikat, de ezen a téren semmit sem oldottak meg. Az atléták és menedzsereik folyamatosan érkező panaszai miatt az EA-nak el kellett vennie a Belgrádi Maraton licencét, és törölnie kellett a versenynaptárból.

A verseny szervezői nem tagadják, vannak elmaradt pénzügyi kötelezettségeik, ugyanakkor nem aggódnak az esemény jövője miatt. „A Belgrádi Maraton – országunk legnagyobb, legnépesebb és legjelentősebb hagyományos nemzetközi eseménye – régi és nyilvánvaló ellenségei értesítették a nyilvánosságot a Belgrádi Maraton vállalkozás anyagi problémáiról, amiért az EA elvette tőle a licencet. Mindezek ellenére a Belgrádi Maraton szervezői teljes egyetértésben és az EA-val egyeztetett módon kezelik a meglévő problémákat, de az esemény megtartása nem kérdéses” – áll a szervezők közleményében.

Az ASS nevében a főtitkár, Slobodan Branković értesítette az Ifjúsági és Sportminisztériumot az ügyről: „Értesítjük önöket, hogy a jogi problémák miatt az ASS nem tud többé közvetíteni a minisztérium pénzeinek átutalásakor, és nem tud a maraton szervezőinek nevében aláírni finanszírozási szerződést.”

James Mulligan, az EA kommunikációs szakosztályának vezetője igen keményen nyilatkozott az ügyben: „Az EA múlt év szeptemberében felfigyelt a Belgrádi Maraton tartozásaira, és ekkor felfüggesztettük az esemény minden aktivitását, illetve szervezetünk részéről a támogatást és a népszerűsítést. Szeptember óta ez volt a helyzet, most pedig töröltük a rendezvényt a versenynaptárból. A helyzet mindaddig így marad, míg egyértelmű bizonyítékot nem kapunk a problémák megoldásáról.” A Running For All (A futás mindenkié) az a programsorozat, amelyen keresztül hitelesítik és népszerűsítik az európai utcai futóversenyeket. Erre utalva finomított később álláspontján Mulligan: „A Belgrádi Maraton Runnig For All-hitelesítése tartozás miatt határozatlan ideig felfüggesztve marad.”

Dejan Nikolić, a verseny igazgatója optimistán nyilatkozott: „Nem ez az első alkalom, hogy nem szerepelünk a naptárban, ez a tény nem lesz hatással a maratonra. Sok külföldi újságban van hirdetésünk, a szponzorok és a versenyzők tudják, kik vagyunk” – jelentette ki Nikolić, aki a Belgrádi Maraton Kft. jogi képviselője és 30%-os tulajdonosa. Szintén 30%-os részesedése van a cégben Aleksandar Đorđevićnek és Aleksandar Marinkovićnak, 10%-ot pedig Maja Pisić Prodanović birtokol.

Nikolić nem árulta el pontosan, mekkorára rúg a cég tartozása, ahogy azt sem mondta el, kié a legnagyobb felelősség. Arról, hogy kik a maraton ellenségei, így beszélt: „Nem az én dolgom megnevezni őket. Álljanak a nyilvánosság elé, és mondják el, miért állítottak olyan dolgokat, amelyekről állítom, hogy hazugságok.”