2024. július 27., szombat
KERÉKPÁROZÁS

Hatala Éva az Apáczai Diákotthonban

Sport, kultúra, egészséges életmód

Hatala Éva 28-szoros országos kerékpárbajnok interaktív előadást tartott a sportágról az újvidéki Apáczai Diákotthonban, az olimpiára utaló „Gyorsabban, magasabbra, erősebben!” mottó szellemében. A program szervezője a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete, a beszélgetés házigazdája dr. Muhi Béla fő szervező volt.

Hatala Éva az előadáson

Hatala Éva az előadáson

Muhi Béla bevezetőjében köszöntötte vendégét, majd elmondta, hogy Hatala Éva az ország legsikeresebb női kerékpárversenyzője, a Jugoszlávia- és a Szerbia-érában is ért el sikereket. Muhi elmondta: „Egyenes összefüggés van a test, a lélek és az egészség között, de az élsport mindig egyfajta léleknyúzás. Az élsportnak általában már köze van a politikához, és a legmagasabb szinten teljesítő versenyzők szakmaként foglalkoznak a sporttal, bár lehet »civil« szakmájuk is – Éva például a Magyar Tanszéken végzett.”

Az est vendége elmondta, az idők során rengeteget változott, bizonyos értelemben fejlődött a sport. A tudományosságnak egyre nagyobb szerep jut benne, manapság valóságos élsportoló-kitermelés zajlik. Ezzel szemben Éva számára a sport mindig is az élményt jelentette, ő szeretetből sportolt, amivel együtt járt a barátságok és az utazások öröme. Ugyanakkor kiemelte, hogy a valódi élsport ott kezdődik, ahol a fájdalom.

Hatala Éva ezután prezentációját mutatta be a kerékpár fejlődéséről. A hallgatóság végigkövethette a jármű útját Leonardo da Vinci ötletétől a kezdetleges bicikliken át egészen napjaink versenybiciklijeiig. Kiderült, hogy az első kerékpárra hasonlító járművet 1649-ben készítették Nürnbergben, és az ördög szekerének nevezték el. Később, a 19. század elején Karl von Drais épített egyedi biciklit – futógépet –, amivel 13 kilométert tudott egy óra alatt megtenni. A további fontos fejlődési állomások a fékek, az áttételes mechanika és a biztonsági kellékek, például a bukósisak bevezetése voltak.

Az első versenyt még a 19. század derekán rendezték Franciaországban, Párizs és Rouen városa között. Azóta számos szakág jött létre a sporton belül: közúti (országúti), pálya, hegyikerékpár, ciklokrossz és BMX. Ráadásul olyan különleges sportok is épültek a kerékpározásra, mint a művészkerékpározás és a kerékpárfoci. Fontos, hogy a kerékpározás az elsőtől kezdve minden egyes olimpián szerepelt.

Az első alkalom, hogy női kerékpárverseny is szerepeljen az olimpián, 1984-ben érkezett el. Hatala Éva elmondta, a ’92-es barcelonai olimpiára az ország szétesésekor beköszöntő zavaros időszak miatt nem tudott kiutazni, emellett nőként nehezebb helyzetben volt az országos szövetség előtt.

A továbbiakban felmerült az étrend és az egészséges életmód jelentősége a sportban. Az előadó kiemelte, hogy minden kerékpárosnak oda kell figyelnie a rendszeres és kiegyensúlyozott táplálkozásra. Eleget inni és enni különösen fontos. Nemcsak előtte és utána, hanem a hosszabb tekerések közben is oda kell figyelni az elegendő folyadék, cukor és energia bevitelére. Minden sport jótékonyan hat a szervezetre, a statisztikák szerint a kerékpárosok egészségesebbek az átlagembernél, tovább élnek, és erősebb a szívük. A korrekorder egy 105 éves francia úriember, aki 70 évesen ült először biciklire.

Az előadás utáni nyílt beszélgetés során kiderült az is, hogy hogyan működnek a csapatok egy-egy versenyen. Hatala elmondta, hogy a kerékpárosok a versenyeken csak látszólag haladnak rendszertelenül a bolyban, valójában mindenkinek megvan a saját szerepe: például valaki az élelmet és a vizet továbbítja a társainak, míg a csapat legjobbja a győzelemre tör.

A legfontosabb szerszámok és öltözékkiegészítők is szóba kerültek. Fontos biztonsági kellék a bukósisak, és egy szemüveg sem árt tekeréskor. A biciklisek speciális kerékpárosnadrágban, valamint hátsó zsebekkel ellátott dresszben ülnek kerékpárra. A zsebeikben a kerékpárosok az élelmet, fontos dolgaikat – például pénztárca, mobiltelefon – és szerszámaikat tartják, utóbbiak közül a legfontosabbak a tartalék gumi és a különféle kulcsok.

A rendezvény végén Hatala Éva visszaemlékezett karrierjének legszebb élményeire és legnagyobb győzelmeire. Különösen szép emlék volt az olaszországi Giro d’Italián való részvétel. Hatala Éva elmondta, számára a sport egyben pihenés is, egyfajta aktív jóga, ahol a testünkre és a szellemünkre egyaránt odafigyelünk.