2024. július 27., szombat
PORTRÉ

„Motiválni az embereket, hogy kezdjenek valamit az életükkel”

Visszavonult a profi kerékpározástól Tom Boonen

Pályafutásának legsikeresebb egynaposán, a Párizs–Roubaix-n búcsúzott a versenyzéstől Tom Boonen belga országúti kerékpáros. Az utóbbi másfél évtized egyik legjobb klasszikus specialistája négyszer nyerte meg Észak Poklát, amelyen most a mezőnnyel ért célba. Az egész karrierje során kimagasló szinten versenyző Boonen elmondása szerint öt kilométerrel a roubaix-i velodrom előtt futott át először a fején, hogy utolsó versenyén teker.

„A Párizs–Roubaix a legalkalmasabb a búcsúzásra” – nyilatkozta a frissen visszavonult Tom Boonen még januárban, a hír bejelentésekor. „Meghoztam a döntést, írtam a menedzseremnek, hogy a szerződéssel csináljanak, amit akarnak. Patrick Lefevre (a versenyző csapatfőnöke – a szerző megj.) szintén jó ötletnek tartotta.”

Tom Boonen belga országúti kerékpáros a kétezres évek elején robbant be a kerékpározás világába, első kiemelkedő szezonja a 2004-es volt. A robbanékony, mindössze 23 éves kerekes két szakaszt nyert a Tour de France-on, behúzva az emblematikus utolsó, Champs-Élysées-i befutót is. A következő év hozta el számára a valódi világhírt. A rohamosan fejlődő, egyre szélesebb repertoárú versenyző ugyanis egyazon évben diadalmaskodott az országúti vb mezőnyversenyén, valamint a két legnehezebb egynaposon, a Párizs–Roubaix-n és a Flandriai Körön.

„Elértem azt a kort, hogy ellenfeleim lettek azok a versenyzők, akik miattam kezdtek el kerékpározni. Ha Kwiatkowskira vagy Saganra nézek, tudom, ők csak a jéghegy csúcsa. Sokan azért kezdtek tekerni, mert láttak, amint megnyerem a vb-t vagy mást tíz évvel ezelőtt. Büszkeséggel tölt el, amikor ezek a fiúk odajönnek hozzám, és megköszönik, hogy ösztönzésként hatottam rájuk, és azt mondják, miattam lehetnek itt. Valójában csak ez számít: motiválni az embereket, hogy kezdjenek valamit az életükkel” – nyilatkozta Boonen.

Boonen belga létéhez hűen a technikás, taktikás és gyors egynaposokon érezte magát legjobban, emellett mindig remek ösztönnel versenyzett; mind a hét Monumentum-sikerét az ún. „macskaköves klasszikusokon” – Párizs–Roubaix és Flandriai Kör – gyűjtötte be, amelyeken talán legkevésbé van jelentősége a csapatnak, és leginkább  jut kifejezésre az egyes versenyzők puszta ereje és taktikai felkészültsége.

Állóképessége mellé remek hajrája párosult, amelynek köszönhetően egyéni szökés után és csoportbefutóban egyaránt számos sikert ért el. Kiemelkedő képességei közé tartozik továbbá, hogy nagyon jól találja fel magát a szeles versenyeken, az egynaposokon és szakaszversenyeken egyaránt. A tavaszi klasszikusokon elért győzelmeit nagy részben köszönheti ennek Boonen, emellett négyszer diadalmaskodott a Közel-Kelet egyik legnívósabb szakaszversenyén, a mindig szélfútta Katari Körversenyen.

Boonen hideg fejjel értékelte karrierje végét: „Valamikor abba kell hagyni, és jobb addig meghozni a döntést, amíg jó erőben vagy. Versenyezhettem volna még néhány évig, kaptam ajánlatokat, de ez volt a megfelelő pillanat.” A kérdésre, mivel fog ezután foglalkozni, Boonen szokásos könnyed stílusában csak annyit mondott, az autóját fogja szerelgetni.

Névjegy

Nemzetiség: belga

Magasság: 1,92 m

Testsúly: 82 kg

Becenév: Tommeke, Tornado Tom

Versenyzőtípus: sprinter, klasszikus-specialista

Profi csapatok: US Postal Service (2002), Quick-Step Floors (2003–2017)

Fontosabb győzelmek:

Országúti világbajnokság, mezőnyverseny (2005)

Nemzeti országúti bajnokság, mezőnyverseny (2009, 2012)

Párizs–Roubaix (2005, 2008, 2009, 2012)

Flandriai Körverseny (2005, 2006, 2012)

E3 Harelbeke (2010, 2011, 2013)

Gent–Wevelgem (2004, 2011, 2012)

Tour de France, 6 szakasz (2004, 2005, 2007), pontverseny (2007)

Vuelta a España, 2 szakasz (2008)

Katari Körverseny (2006, 2008, 2009, 2012)