2024. október 5., szombat
KAJAK-KENU

Hat szerbiai a döntőben

Az olimpiai és világbajnoki címvédő kajakos Kozák Danuta futamgyőzelemének köszönhetően egyből az A döntőbe jutott

Az olimpiai és világbajnoki címvédő kajakos Kozák Danuta futamgyőzelemének köszönhetően egyből az A döntőbe jutott

Harminckilenc ország 484 versenyzőjének részvételével pénteken elkezdődött a németországi Brandenburg an der Havelben az idei kajak-kenu Európa-bajnokság. A 39 tagot számláló magyar és a 17 tagú szerb válogatott versenyzői is jól kezdték a kontinensbajnokságot, ez utóbbi válogatottnak hat egysége jutott be a szombati és a vasárnapi A döntőkbe. Szombat délelőtt a 200 méteres előfutamokat rendezik az Eb-n, majd délután már a döntők következnek: a nyolc közül hétben lesz magyar hajó.

A szerbiai versenyzők közül Ružičić Benedek Dalma (K1 1000 m) egy harmadik hellyel biztosította helyét a fináléban, s ugyanígy tett a Simo Boltić, Vladimir Torubarov, Holpert Ervin, Dejan Terzić alkotta férfi kajak négyes is 1000 méteren, amely – fél másodperccel megelőzve a szintén egyből döntős magyar Szalai Tamás, Schenk Áron, Kucsera Gábor, Kugler Attila négyest – az első helyen ért célba.

Az olimpiai és világbajnoki címvédő kajakos Kozák Danuta a fél kilométeres távon úgy indult, hogy tudta, csak az első hellyel spórolhatja meg magának a később sorra kerülő középfutamot, s fölényes győzelmet aratott. Ugyanezen a távon a középdöntő előtt Ružičić Benedek Dalma felborult, így nem is indult el. Hasonlóan járt a kenus Strahinja Mladežić is, akinek a futamában mindössze öten értek célba. A szerbiai versenyzők közül döntőbe jutott még Dejan Pajić (K1 1000 m) és Marko Tomićević (K1 500 m) is.

Ami az 500-as párosokat illeti, a 2010-ben Poznańban világbajnoki címet szerzett s idén ismét összeült Szabó Gabriella, Csipes Tamara, illetve a 2011-ben Szegeden vb-győztes Tóth Dávid, Kulifai Tamás kajakos duó egyformán megspórolta magának a második fordulót, előbbi második, utóbbi pedig harmadik hellyel került a végjátékba. Ugyanígy tett a Simo Boltić, Vladimir Torubarov és a Nikolina és Olivera Moldovan alkotta szerbiai kajak kettes is: a férfi páros első, a női pedig második helyének köszönhetően.

A szerbiai döntősök programja

Szombat

16.36: Ružičić Benedek Dalma (K1 1000 m)

17.00: Dejan Pajić (K1 1000 m)

Vasárnap

15.31: Boltić, Torubarov, Holpert, Terzić (K4 1000 m)

15.42: Marko Tomićević (K1 500 m)

16.03: N. Moldovan, O. Moldovan (K2 500 m)

16.15: S. Boltić, V. Torubarov (K2 500 m)

Az Ausztráliából idén Magyarországra visszatért Csipes Tamara – a szám 2011-es világbajnoka – semmit nem bízott a véletlenre, magabiztosan nyerte meg a női K1 második előfutamát, a világbajnoki címvédő kenus Vajda Attila pedig egy „biztonsági” harmadik hellyel lépett tovább a fináléba. Utóbbi futamában ott volt az aktuális olimpiai bajnok német Sebastian Brendel és a címvédő cseh Martin Fuksa is – ők hárman jutottak egyenes ágon a szombati döntőbe.

A Szabó Gabriella vezette 500 méteres női kajak négyes – Kozák Danutával, Kárász Annával és Vad Ninettával –, amely más összeállításban ugyan, de címvédő az Eb-n, ugyancsak egy rendkívül magabiztos futamgyőzelemmel tette le a névjegyét, egy hajóhosszal nyert, s máris készülhet a döntőre.

Kammerer Zoltán nem jutott be a döntőbe a kajak egyesek 1000 méteres versenyében. A viharos szélben lebonyolított péntek délutáni középfutamok során a kajakos Gál Péternek és a kenus Vass András, Varga Dávid duónak sem sikerült a legjobbak közé kerülnie, a kenus Szabó Kristóf ugyanakkor ott lesz a döntőben. Péntek délután a szél volt a főszereplő, több versenyző sem boldogult az óriási hullámokkal, és beborult hajójával a vízbe, a futamokat csak késve tudták elrajtoltatni, a program pedig egyre csúszott. A nap krónikájához tartozik, hogy a magyar parakenusok is bemutatkoztak az Eb-n, s mindjárt szereztek is egy érmet, a V1-es kategória 200 méteres döntőjében Suba Róbert második lett.

A hétvégi program, szombat:

200 m-es előfutamok – 9.00

1000 m-es és női K4 500 m-es döntők – 16.35

Vasárnap:

200 m-es középfutamok – 9.00

200 m-es döntők – 11.50

500 m-es és férfi K4 1000 m-es döntők – 15.00

5000 m-es döntők – 17.00