2024. augusztus 24., szombat
ULTRAMARATON

Német kijutott a világbajnokságra

A Szerbiai Ultramaraton-szövetség szervezésében Palicson 9. alkalommal tartották meg a 6, 12 és 24 órás, valamint az 50 és 100 km-es nemzetközi ultramaratont, mely országos bajnokság is volt egyben. A nagy meleg alaposan próbára tette a rajthoz álló mintegy nyolcvan futót, így a 24 órás versenyen induló, 100 km-en csúcstartó Zoran Marinković egészségügyi okok miatt feladásra kényszerült, akárcsak a női csúcstartó, Marina Nikolić is, aki izomhúzódás miatt volt kénytelen idő előtt befejezni a versenyt.

Klubunk tehetséges versenyzője, Német Anett 4:04:25-ös idővel megnyerte az 50 km-es versenyt, és ezzel kijutott Katar fővárosába, Dohába, a világbajnokságra. Híre ment a viadalunknak, a külföldi futók is tudják, hogy ez egy kemény, de ugyanakkor gyors pálya, ahol esélyük van a világbajnoki szintidő teljesítésére. Az idén volt a legnehezebb megszervezni az országos bajnokságot, hiszen sem a Szerbiai Atlétikai-szövetségtől, sem az országos sportminisztériumtól nem kaptunk egy dinárt sem, az egész terhet a tartományi sporttitkárság és Szabadka városa vállalta magára. Mellettük sok önkéntes segítette a lebonyolítást, és több olyan támogató, aki például étellel vagy pólóval támogatta a versenyt – mondta Jánosi Elvira, a verseny főszervezője, a Szerbiai Ultramaraton-szövetség elnöke.

Négy hónapot külföldön tartózkodtam, így eléggé visszaesett az erőnlétem. Szombaton nagy hőség volt, a vasárnapi időjárás azonban megfelelt, hiszen nem égetett a nap, mozgott a levegő, kellemes volt futni. Holtpontok nem voltak, lelassulások viszont igen. Hétvégén a csehországi félmaratonon indulok, a mai eredményemmel pedig kivívtam a dohai vb-n való indulást, ahol a cél a minél jobb időeredmény elérése lehet – mondta Német Anett.

Győztesek, 50 km, nők: Németh Anett 4:04:25. Férfiak: Bakos Ond 4:38:16. 100 km, nők: Gyebnár Éva 10:02:11. Férfiak: Veljko Popović 11:12:09. 6 órás ultramaraton, nők: Plavecz Andrea 62 km. Férfiak: Uglješa Nikolić 65 km. Csapat: Run For Your Life 76 km. 12 órás ultramaraton, nők: Makai Viktória 127 km. Férfiak: Lukács Albert 120 km. Csapat: 1. Šri čin moj – Maraton Team – ARK Trón 125 km. 24 órás ultramaraton, nők: Vajda Anita 185 km. Férfiak: Máthé Zoltán 180 km.