2024. július 17., szerda

Szabadkára került az Aranykesztyű

ÖKÖLVÍVÁS

A hétvégén a szabadkai Galéria Szálló aulájában tartották 28. Vajdasági Aranykesztyű elnevezésű nemzetközi tornát a fiatalabb ökölvívók részére. A francia, ír, svájci, román, bosznia-hercegovinai, magyar, horvát, montenegrói, orosz, szlovén és szerb öklözők részvételével lebonyolított tornán izgalmas mérkőzéseken szurkolhatott a közönség.

A díjazottak. Fotó: A szerző

A legtöbb érmet Oroszország söpörte be, összesen 10 darabot, őket pedig Magyarország követte 8, valamint Szerbia 7 éremmel. Írország 4, Franciaország 3, Bosznia-Hercegovina, Szlovénia, Horvátország és Montenegró pedig 2-2 érmet vihetett haza. A verseny legjobbjának járó Vajdasági Aranykesztyűt a 69 kilogrammosok között diadalmaskodó szabadkai Memetović Denis kapta. A nemzetközi tornát a Vajdasági Ökölvívó-szövetség és a szabadkai Spartacus szervezte.

– Az Aranykesztyű történetében ez volt a legszínvonalasabb verseny. Külön öröm számunkra, hogy a vándorserleg visszakerült Szabadkára, hiszen 1980-ban a szabadkai Danilo Jovanović nyerte meg az akkor alapított tornát. Voltak nézeteltérések, ugyanis sokan úgy vélték, hogy az ír versenyzőnek járt volna a serleg, mivel ő irányította a meccset, de végül mégis mi vihettük haza az Aranykesztyűt – nyilatkozta lapunknak Kőműves Péter, a Spartacus Ökölvívóklub segédedzője.

Dr. Csötönyi Sándor, az Európai Ökölvívó-szövetség alelnöke a mérkőzésekkel elégedett volt, a szervezettséggel azonban nem. A mérkőzések technikai ellenőre csalódottságának adott hangot, ugyanis, mint megjegyezte, a csapatok különböző helyeken voltak elszállásolva, ha valaki később érkezett, hideg ebédet kapott, félórás késéssel kezdődtek a mérkőzések, és a technikai felkészültség sem volt kielégítő (elromlott a nyomtató és a kijelző).

– A magyar csapat jól teljesített, azonban a bírók már nem voltak ilyen kiválóan felkészülve. Nem jöttek külföldi bírók, és ezért a szervezők nem tudtak semlegességet biztosítani. Ennek ellenére nagyon jó mérkőzéseket láttattunk – mondta az Európai Ökölvívó-szövetség alelnöke.

Az Aranyserleggel kapcsolatban nem értett egyet a bírói döntésekkel. Kifogásolta, hogy kihagyták a döntésből.

– A legjobb versenyző kijelölése a technikai ellenőr és a zsűri elnökének a feladata. Nyilvánvaló, hogy a férfi, aki szombaton megverte az orosz világbajnokot, első nap a franci srácot, vasárnap a magyar fiút is kisöpörte, az érdemelte volna ki az Aranyserleget. Azt sem tudom, ki milyen alapon döntött. Nagyon örülök a szabadkai fiú győzelmének, de messze nem ő volt a legjobb – vélekedett Csötönyi Sándor.

A verseny végén kiosztották a legjobbaknak járó elismeréseket. A legjobb bíró címet az oroszországi Popov Denis kapta, az írországi Phelan Christopher a legjobb külföldi öklöző, a legjobb mérkőzésnek pedig az orosz Veriasov Ivan és a horvát Josip Bepo Filipi párharcát minősítették. A legtechnikásabb ökölvívó a magyarországi Bene Gergő, a legjobb öklözőnek járó Vajdasági Aranykesztyű pedig a már említett szabadkai Memetović Denist illette.

A döntők eredményei, 49 kg: Kistohurry Samuel (francia)–Fedorchenko Nikita (orosz) 2:0, 52 kg: Phelan Christopher (ír)–Mizsei György (magyar) 2:0 TKO II., 56 kg: Friha Elias (francia)–Butaev Radzhab (orosz) 2:0, 60 kg: Shmygkev Maxim (orosz)–McDonagh Michael (ír) 2:0, 64 kg: Manukyan Giorgiu (orosz)–Bene Gergő (magyar) 0:2, 69 kg: Memetović Denis (Szabadka, Spartacus)–Broadhurst Stephen (ír) 2:0, 75 kg: Orbán Ferenc (magyar)–Blainey Cristopher (ír) 0:2 TK, 81 kg: Chuev Alexander (orosz)–Orbán Gergő (magyar) 2:0 TK, 91 kg: Veriasov Ivan (orosz)–Josip Bepo Filipi 0:2, +91 kg: Kálmán Attila (magyar)–Gimbatov Gasan 0:2 TTK III.