2024. július 19., péntek

Nagybecskereken mindenki győzött

Tolerancia-kupa

Nem véletlen, hogy Nagybecskerek volt a házigazdája a hétvégi, sorrendben ötödik Tolarancia-kupa döntőjének. Elsősorban azért, mert egy igazi többnemzetiségű környezet, mert sportváros, ráadásul új sportcsarnoka van, és nem utolsósorban azért, mert a Béga menti városban a hangsúlyt az iskolások sportolására fektetik, mert tudják, hogy csak így lehet (újra) nagy bajnokokat kinevelni. Persze, a péntektől vasárnapig tartó verseny elsősorban a különböző nemzetiségű fiatalok ismerkedéséről, barátkozásáról és kevésbé a vetélkedésről szólt. Nagybecskereken minden résztvevő győzött.

Svetozar Čiplić emberjogi és kisebbségi miniszter kihangsúlyozta: a toleranciát gyerekkortól kell tanítani, különösen a többnemzetiségű környezetekben. A gyerekeknek meg kell tanulniuk azt, hogy ami másmilyen, az nem idegen, hanem az is a miénk. Ebből a szempontból Vajdaság a tolerancia szülőhelye. Szerinte nagyon hasznos volna ezt a rendezvényt kiszélesíteni egész Szerbia területére, hogy minden fiatal időben elkezdje tanulni a toleranciát. Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház elnöke szerint a tolerancia a legjobb válasz a társadalom negatív jelenségeire, közben egyengeti az utat Európa felé.

A rendezvényt a Tartományi Végrehajtó Tanács szervezésében tartják, és az idén a tartományi

adminisztráció közvetlen módon is részt vett a sportrendezvényen: kosárlabda-mérkőzést játszottak a nagybecskereki önkormányzat csapatával. A házigazdák azonban az abroncsok alatt kevésbé voltak toleránsak: több mint 20 pont különbséggel rávertek a vendégekre.

Az elődöntőket novemberben tartották meg hét vajdasági városban (Sremska Mitrovicán, Topolyán, Zomborban, Újvidéken, Szabadkán, Pancsován és Nagybecskereken), amelyeken háromezer elemista és középiskolás diák vett részt. A nagybecskereki döntő vendégei voltak a resicebányai (Románia) elemi iskola és a budapesti Szerb Gimnázium tanulói.

Íme a döntő legjobbjai. Asztaliteniszben a csókai Jovan Popović Á. I. tanulói győztek, a második helyre a temesmiklósi (Nikolinci) Október 2-a Á. I. versenyzői kerültek, a harmadikok a dunacsébi (Čelarevo) Zdravko Čelar Á. I. asztaliteniszezői lettek. Labdarúgásban a Sremska Mitrovica-i Jovan Popović Á. I. csapata volt a legjobb, második a járeki (Bački Jarak) Slavko Rodić Á. I. csapata, míg a harmadikok a törökkanizsai (Novi Kneževac) Jovan Jovanović Zmaj focistái lettek. A lányok kosárlabda-csapatainak a vetélkedésében a kevevári (Kovin) Gimnázium és Közgazdasági Iskola csapata győzött, a második a zombori Közgazdasági Középiskola csapata lett, míg a harmadik helyre a nagybecskereki Gimnázium csapata került. A fiúk közül a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium kosárlabdázói voltak a legjobbak, megelőzve az újvidéki Svetozar Miletić iskola csapatát, a harmadik pedig a nagybecskereki Gimnázium csapata lett. Az idén is a legnagyobb érdeklődést a vegyes röplabdázócsapatok (három kislány/ három fiú) vetélkedése váltotta ki. Ezúttal a nagybecskereki Gimnázium leányai-fiai győztek, a második helyen a Sremska Mitrovica-i Draginja Nikšić iskola csapata végzett, a harmadik hely pedig a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium csapatának jutott.

Felvételeink a nagybecskereki megmérettetéseken készültek