2024. október 7., hétfő

Kézvágás és gyomorrontás

Kézilabda-EB – Ausztria
A Repülő Laca, vagyis Blaženko Lacković kézsérülése miatt ma biztosan nem lép pályára Norvégia ellen

Ma kezdődik a IX. férfikézilabda-Európa-bajnokság. A B és a D csoport résztvevőit tegnapi számunkban már bemutattuk, ma pedig az A és a C csoportban szereplő válogatottról közöljük a legfontosabb információkat.

Az A csoportban a vb-ezüstérmes horvátokon kívül Oroszország, Ukrajna és Norvégia próbál meg minél több pontot összegyűjteni a középdöntőre. Közülük egy kiesik, s ha tippelni kellene, akkor a búcsúzó Ukrajna lenne. Az oroszok az előző vb-n igencsak leszerepeltek, hiszen csak a 16. helyen fejezték be a tornát, amelyre az ukránok ki se jutottak. A norvégek mindig jók, a horvátországi világbajnokságon is helytálltak, s végül a kilencedikek lettek. Horvátország két éve második volt Norvégiában, a döntőben a dánok győzték le Lino Červar együttesét, amely nyert már világbajnokságot (2003) és olimpiát is (2004), de Eb-t még nem. A második helyen kívül egyszer voltak harmadikok (1994) és kétszer negyedikek (2006, 2004). A felkészülés során a horvátok a bécsújhelyi Interwetten-kupán Lengyelországot és Ausztriát is legyőzték, Magyarországgal pedig 30:30-as döntetlent játszottak. A torna megnyerése után a horvát együttes Splitben ünnepelte a győzelmet és Blaženko Lacković gyerekének megszületését, amikor az átlövőt valaki véletlenül meglökte, ő pedig rátenyerelt az asztalon levő törött pohár egy darabjára. A sebet három öltéssel varrták össze, s szinte biztos, hogy Lacković a norvégek elleni első mérkőzésen nem lép majd pályára. A múlt hét végén Ivano Balić lett rosszul, s gyomorrontás miatt nem vett részt az edzésen. Egyes hírek szerint Balić túl sok csevapot evett, vagy a vacsora utáni fagylalt feküdte meg a gyomrát…

A horvátok kerete, kapusok: Mirko Alilović (Leon), Goran Čarapina (Poreč), Marin Šego (Zagreb). Balszélsők: Vedran Mataija (Poreč), Manuel Štrlek (Zagreb). Jobbszélsők: Ivan Čupić (Gorenje Velenje), Vedran Zrnić (Gummersbach). Beállósok: Marino Marić (Zagreb), Igor Vori (Hamburg). Átlövők: Ivano Balić (Zagreb), Damir Bičanić (Leon), Denis Buntić (Leon), Domagoj Duvnjak (Hamburg), Jakov Gojun (Zagreb), Marko Kopljar (Zagreb), Blaženko Lacković (Hamburg), Tonči Valčić (Zagreb), Drago Vuković (Gummersbach).

Az A csoport programja, ma (Graz): Oroszország–Ukrajna (18.10), Horvátország–Norvégia (20.10). Január 21-én: Ukrajna–Horvátország (18.10), Oroszország–Norvégia (20.10). Január 23-án: Horvátország–Oroszország (18.10), Norvégia–Ukrajna (20.10).

C CSOPORT

Mindenki kieshet

Az Európa-bajnokság legkiegyensúlyozottabb csoportja a C jelzésű kvartett, amelyben Németország, Lengyelország, Szlovénia és Svédország kapott helyet. Johannes Bitter, a német válogatott kapusa a 2007-es világbajnokság döntőjében a sérült Henning Fritz helyére érkezett: szenzációs védéseivel nagyban hozzájárult csapata győzelméhez, s azóta a 27 éves hálóőr kihagyhatatlan tagja a válogatottnak.

Nagyon nehéz csoportban kerültünk, hiszen a lengyelek, a svédek és a szlovének is erősek. Bízunk a továbbjutásban, s abban is, hogy sikerül bejutnunk az elődöntőbe, ahol már minden lehetséges. Éremszerzésről még korai beszélni, hiszen először a csoportmeccsekre koncentrálunk. A csoport kiegyensúlyozottságáról tanúskodik, hogy nem tudom megnevezni a legfőbb vetélytársunkat, hiszen mindegyik csapat megnyerheti a csoportot. Az Eb sokkal nehezebb, mint a vb, minden meccset úgy kell játszani, mintha döntő lenne – nyilatkozta Bitter az EHF-euro.com honlapnak. Heiner Brand, a németek szövetségi kapitánya, aki az együttessel 1997 óta arany-, ezüst- és bronzérmet is nyert a kontinensviadalokon, nem számíthat Pascal Hensre, aki sérülés miatt kihagyja az Eb-t, s Holger Glandorf is sérüléssel bajlódik. A németek felkészülése nem a legjobban sikerült, hiszen csak 30:29-re nyertek Ausztria ellen, aztán Nürnbergben kétszer kikaptak Izlandtól (33:29, 32:28), majd 34:22-re győztek Brazília ellen.

A lengyeleket Bogdan Wenta irányítja, aki tavaly vb-bronzéremig vezette a csapatot, amelynek fő erősségei Marcin Lijewski, Karol Bielecki és a kapus Slawomir Szmal. A felkészülés során legyőzték a cseheket és a szlovákokat, s 35:30-ra kikaptak az oroszoktól. A bécsújhelyi Interwetten-kupán nyertek Magyarország és Ausztria ellen, s kikaptak Horvátországtól.

Szlovénia célja, hogy bejusson a középdöntőbe, ami Zvonimir Serdarušić, a világ egyik legjobb edzőjének a vezérletével meg is valósítható. A csapat csillaga a Kielt négy éven át erősítő Vid Kavtičnik, aki ősszel Karabatićtyal együtt a francia Montpellier-be igazolt. Barátságos mérkőzésen kikaptak Ausztriától, majd Szlovéniában 33:24 arányú vereséget szenvedtek Szerbiától, utána pedig egy gólgazdag mérkőzésen egy góllal veszítettek Dánia ellen (36:35). Végül hét góllal nyertek Csehország ellen, s ugyanennyivel kaptak ki Norvégiától. A védelmük gyenge, amit az is bizonyít, hogy a felkészülési mérkőzéseken átlagban 34 gólt kaptak!

A svédeket két edző, az egykori aranygeneráció tagjai, Ola Lindgren és Staffan Olson irányítja. A két legjobbjuk Kim Andersson és a bosnyák származású Dalibor Doder. A felkészülés során kétszer nyertek Portugália ellen, s a norvégiai tornán magabiztosan győzték le a szlovákokat és az egyiptomiakat is, a vendéglátóktól azonban 24:20-ra kikaptak.

A szlovének kerete, kapusok: Aljoša Rezar (Celje), Gorazd Škof (Zagreb). Mezőnyjátékosok: Matjaž Brumen (Koper), Jure Dobelšek (Koper), Dragan Gajič (Zagreb), Vid Kavtičnik (Montpellier), Miladin Kozlina (Celje), Zoran Lubej (Zagreb), Jure Natek (Gorenje Velenje), Aleš Pajovič (Celje), Sebastian Skube (Trebnje), David Špiler (Koper), Renato Vugrinec (Celje), Uroš Zorman (Celje), Luka Žvižej (Pick Szeged), Miha Žvižej (Velenje).

A C csoport programja, ma (Innsbruck): Németország–Lengyelország (18.30), Svédország–Szlovénia (20.30). Január 20-án: Szlovénia–Németország (18.30), Lengyelország–Svédország (20.30). Január 22-én: Németország–Svédország (18.15), Lengyelország–Szlovénia (20.15).

A mai program

A csoport: Oroszország–Ukrajna (18.10), Horvátország–Norvégia (20.10)

B csoport: Dánia–Ausztria (18.15), Szerbia–Izland (20.15)

C csoport: Németország–Lengyelország (18.30), Svédország–Szlovénia (20.30)

D csoport: Spanyolország–Csehország (18.15), Franciaország–Magyarország (20.15)