2024. október 7., hétfő

Magabiztos hispánok

IX. KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG - Sterbik: lehet, hogy elszakadt a vádlim

Sterbik Árpád és José Javier Hombrados, a két spanyol kapus

Spanyol győzelemmel kezdődött a IX. kézilabda Európa-bajnokság D csoportja, miután Bécsújhelyen az adai Sterbik Árpádot is a soraiba tudó hispán együttes a nyitómérkőzésen 37:25 arányban legyőzte Csehországot. Az első mérkőzés előtt Sterbik Árpád és néhány spanyol játékos kezdte meg először a melegítést, igaz nem lövésekkel, hanem a már a többször látott labdamacskázással.

Mintegy 45 perccel a Csehország–Spanyolország meccs előtt már mindkét csapat valamennyi játékosa a pályán melegített, s az Arena Nova nevet viselő, mintegy 5 000 néző befogadására képes sportcsarnok is kezdett szépen lassan megtelni, főleg cseh és magyar szurkolókkal, akik az otthonról hozott zászlókkal szépen ki is díszítették a lelátót. A spanyolok előbb végeztek a bemelegítéssel, s öt perccel hat óra előtt már egyetlen egy spanyol sem volt a pályán. Tizenöt perccel a találkozó kezdete előtt a csehek is az öltöző felé vették az irányt. Kicsit később már mindkét csapat teljes harci szerelésben, vagyis a válogatott mezében lépett a pályára, s a csehek érkezését természetesen sokkal nagyobb üdvrivalgás fogadta. Közben a másik két, pályára csak később lépő játékosoknak fenntartott helyre befutottak a magyar válogatott játékosai is: Puljezević zenét hallgatott, s csak akkor vette ki a fülhallgatókat, amikor Krivokapić mondani szeretett volna neki valamit. A mérkőzés két spanyol góllal kezdődött, majd a negyedik perc elején Sterbik Árpád már úgy ment a labdáért, hogy a jobb lábára sántított, s azonnal cserét is kért. Hombrados érkezett a helyére, akit a cseh Vitek azonnal fel is avatott, majd Sklenák újabb góljával egyenlítettek a csehek, akik Jicha góljával először a tizennegyedik percben vezettek (6:5), pár perccel később pedig Jan Filip találatával 8:6 volt az állás. A spanyolok azonban nem egész fél perc leforgása alatt kétszer is eredményesek voltak (8:8). A 22. percre ismét visszaállt az elején tapasztalt rend, vagyis az egygólos spanyol előny, sőt a 27. percben már 13:10-re vezettek Romeróék. Ezt rögtön cseh időkérés követte, amely azonban nem hozta meg a várt eredményt, ugyanis Hombardos, a spanyolok kapusa hárítani tudta a cseh lövést, ezzel is javítva rossz statisztikáján, hiszen a 28. percig mindössze kétszer védett, a többi lövés gól lett. A másik oldalon Stochl sokkal jobb volt, hiszen az első félidőben nyolcszor hárított. Ennek ellenére a csapatok 17:10-es spanyol előnnyel mentek pihenni, s így egy kicsit érdektelenné is vált a második félidő, hiszen már az első játékrész végén bebizonyosodott, hogy a csehek nem tudják megszorítani a hispánokat. Ez be is bizonyosodott a folytatásban, így a vége magabiztos és fölényes, 37:25-ös spanyol győzlem lett.
Sterbik Árpád, a spanyol válogatott kapusa a meccs után mindössze egy mondat erejéig állt meg a rá váró újságíróknak, mivel sietett a kivizsgálásra, amelyen kiderül, hogy valóban elszakadt-e a vádlija, ahogy azt Sterbik gondolta.
Kézilabda Európa-bajnokság, D csoport (Bécsújhely): Spanyolország–Csehország 37:25 (17:10)

A bécsújhelyi sportcsarnok