2024. október 7., hétfő

Rivera túljárt a magyarok eszén

IX. KÉZILABDA EB – AUSZTRIA - A továbbjutásról dönt a Magyarország–Csehország – Matić fogadna a franciákra - Helyszíni tudósítás
A spanyol kispad öröme a magyarok elleni találkozón. Fotó: ehf-euro.com

A két legnevesebb ellenféllel – Spanyolországgal és Franciaországgal – már megmérkőzött a magyar férfi kézilabda-válogatott, péntek este pedig a legfontosabb mérkőzés vár Csoknyai István kiválasztottjaira, ugyanis a csehek elleni találkozó a csoportból való továbbjutásról dönt. A magyar együttes egy döntetlennel is bejutna az innsbrucki középdöntős csoportba, hiszen a torna nyitónapján pontot csent a világ- és olimpiai bajnok franciáktól.

A csapat tagjai a Bécsújhelytől 20 kilométerre található Badenben laknak, ahol tegnap késő délelőtt a szakvezetés és a válogatott összes tagja az újságírók rendelkezésére álltak. A játékosok fáradtnak és álmosnak tűntek, vagyis látszódott, hogy átadták magukat a relaxációnak. Ennek ellenére a sajtótájékoztató sikeres volt, hiszen Csoknyai összegzése után mindenki azzal készített interjút, akivel szeretett volna. A nagy hóesés ellenére mintegy 15 újságíró jelent meg a Schloss Weikersdorf hotel reneszánsz termében a szövetségi kapitány a következőket nyilatkozta:
- Ha az eredményességet vesszük figyelembe, akkor arról pozitívan nyilatkozhatok, hiszen két erős ellenféllel már megmérkőztünk, s egy pontot gyűjtöttünk. A franciák elleni döntetlen dicséri a csapat hozzáállását, teljesítményét, a második mérkőzésen azonban nem tudtuk megismételni a gallok elleni játékot. A spanyolok minden tekintetben jobbak voltak, ám ami a legjobban fáj, hogy a védelmünk nagyon gyenge volt. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a spanyolok 5-1-es védekezése teljesen megzavarta a csapatot. Az első meccsen mutatott morális tartásnak és a csapat hozzáállásának 24 órával később nyomait sem láttam. Ennek nem tudom, de keresem az okait.
• Mire számíthatunk a csehek ellen?
- Egy nagyon nehéz mérkőzés áll előttünk, hiszen a csehek hatvan percig képesek koncentráltan játszani. Ha mi a mérkőzés egyes szakaszaiban játszunk jól, akkor nagyon nagy problémáink lesznek. Remélem sikerül felpörögnünk egy olyan szintre, mint amit kedden mutattunk, s egy olyan eredményt érünk el, amellyel teljesíthetjük az elsődleges célunkat, ami a középdöntőbe jutás volt. Az utolsó meccsre benevezem a 16. játékost is, aki Zubai Szabolcs lesz. Ő majd kap egy speciális feladatot, ami a Jichára való kilépést, őrzést jelenti.
Csoknyai nyilatkozatából kiderült, hogy Valero Rivera védekezési formája meglepte a magyar csapatot. A spanyolok a felkészülési mérkőzéseken 6-0-s felállásban védekeztek, s a szövetségi kapitány egy nappal a magyarok elleni meccs előtt változtatott. Vladan Matić, Csoknyai segédje beismerte, hogy a szakvezetés is későn reagált erre, de ezt a lehetőséget kizárták, hiszen a spanyol táborból kiszivárgó információk egyértelműen arra utaltak, hogy hatosfallal védekeznek majd.
Nenad Puljezević, a magyar válogatott kapusa még a sajtótájékoztató előtt nyilatkozott a Magyar Szónak:
- Nagyon rosszul kezdtük a spanyolok elleni találkozót, s amikor a spanyolok elhúztak 6:2-re, a győztes kiléte el is dőlt. Nem lett volna szabad kilenc góllal veszíteni, de a csapat pszichikailag visszaesett, így egy súlyos vereség lett a vége. Sajnos az Interwetten-kupán is ez volt a baj: egy jó meccs a horvátok ellen, aztán egy vereség a lengyelektől. Úgy látszik, ez a csapat nem képes folyamatosan jól játszani, hiszen amikor nagyon fontos, akkor elmarad a várt teljesítménytől. Ez azért van, mert kevés olyan játékos található a keretben, akik a saját klubjukban az elsőhegedűs szerepét töltik be. Ez nem először fordult elő, hiszen a magyar válogatott az utóbbi pár évben többször is akkor játszott a leggyengébben, amikor a legfontosabb volt.
• A csehek a franciák elleni meccs második félidejében mindössze öt gólt kaptak.
- Egy kicsit előnyben vagyunk, hiszen döntetlennel is továbbjutunk, de a kézilabdában lehetetlen döntetlenre játszani. A cseh védelem nagyon jó, s támadásban pedig, Jicha vezérletével sok könnyű gólt szereznek. Mindkét csapatnak van esélye a győzelemre, s egy igazi harcias, jó iramú mérkőzésre számítok, amely végén mi örülhetünk.
A zentai Milorad Krivokapić, a Pick Szeged jobbátlövője az első meccsen hat, a másodikon öt gólt lőtt:
- Nem éreztem, hogy a csapatot összetörte volna a spanyolok elleni vereség, de az biztos, nem számítottunk arra, hogy kilenc góllal veszítünk. A hatos fal ellen készültünk, s teljesen összezavarodott a csapat, amikor a spanyolok 5-1-es védekezéssel kezdtek. Az ellenszert csak a második félidőben sikerült megtalálnunk, de addigra már késő volt. Várható, hogy a csehek is hasonló taktikát alkalmaznak majd, de remélem, ellenük már jobban feltaláljuk magunkat. A cseh játékosok magasak és erősek, s nagyon nehéz dolgunk lesz, hiszen az átlövőknek nem lesz könnyű helyzetbe kerülniük. Ugyanúgy kell játszanunk, mint a franciák ellen: okosan, türelmesen. Nem olyan régóta vagyok tagja a válogatottnak, így nem tudom, mi történt a francia és a spanyol meccs között, hiszen az egyiken nagyon jól, a másikon pedig rosszul játszottunk. A csütörtöki videózáson is inkább a saját teljesítményünket néztük meg, elemeztük. A csehek elleni ki-ki meccsen magunknak több esélyt adok, mivel olyan játékosok alkotják az együttest, akik képesek a továbbjutást kiharcolni.
A végére pedig egy tipp: aki nagyra tartja Vladan Matić szakértelmét és van kockáztatni való pénze, az nyugodtan fogadhat ma este a franciákra, ugyanis a Ferencváros edzője szerint a gallok biztosan nyernek a spanyolok ellen.
A pénteki program, C csoport: Németország–Svédország (18.15), Lengyelország–Szlovénia (20.15).
A táblázat:
1. Lengyelo. 2 2 0 0 54:49 4
2. Szlovénia 2 1 1 0 61:59 3
3. Németo. 2 0 1 1 59:61 1
4. Svédország 2 0 0 2 49:54 0
D csoport
: Spanyolország–Franciaország (18.15), Magyarország–Csehország (20.15).
A táblázat:
1. Spanyolo. 2 2 0 0 71:50 4
2. Franciao. 2 1 1 0 50:49 3
3. Magyaro. 2 0 1 1 54:63 1
4. Cseho. 2 0 0 2 45:58 0