2024. október 7., hétfő

Hol van a hősöm?

IX. Kézilabda-EB – Ausztria- A szerb média és a kozmetika – Nenadić: Nem hasonlítunk csapatra
Sead Hasanefendić, ugyanúgy, mint Bonnie Tyler, keresi a hősét

Helyszíni tudósítás

Amikor valami nem úgy alakul, ahogy azt vártuk, arról hallgatunk, vagy egy picit megpróbáljuk megváltoztatni a tényeket. Hasonlóan cselekszenek az ausztriai Európa-bajnokságon szereplő szerb válogatott eredményeivel kapcsolatban a szerb tájékoztatási eszközök is. A legtöbb médium úgy közli a B csoport táblázatát, hogy a harmadik helyre teszi Sead Hasanefendić csapatát, annak ellenére, hogy az együttes az utolsó forduló előtt rosszabb gólkülönbsége miatt a csoport utolsó helyén áll!

Szerbia két meccs alatt mindössze egy pontot gyűjtött, ami magában még nem lenne akkora katasztrófa, hiszen az olimpiai ezüstérmes izlandiak és az Eb-címvédő dánok ellen lépett pályára a csapat. A játék azonban jócskán elmaradt a várttól, így a csapat simán veszített Dánia ellen, amelyet utoljára 1976-ban, a montreali olimpián sikerült legyőznie a sokáig jugoszláv, majd szerb-montenegrói, most pedig Szerbia néven szereplő csapatnak. A dánok elleni találkozó előtt némi optimizmusra adott okot a tavalyi vb-s meccs, amikor Szerbia az utolsó pillanatban veszített el 37:36-ra. Csütörtök este Linzben a szerb válogatott 13 góllal dobott kevesebbet, mint 2009-ben Porečben, s ennyi góllal nagyon nehéz meccset nyerni, főleg a szélvészgyors dánok ellen.

Nagy ambíciókkal kezdtük a mérkőzést, hiszen egy győzelemmel bebiztosítottuk volna a továbbjutást. Nem voltak hőseink, akik eldöntötték volna a mérkőzést, s a kapusaink sem voltak olyan jók, mint az első meccsen. Ennek ellenére bízok benne, hogy legyőzzük az osztrákokat és bejutunk a középdöntőbe – nyilatkozta Sead Hasanefendić, a szerb válogatott szövetségi kapitánya, akinek a hőse több mérkőzésen is Momir Ilić vagy Žarko Šešum volt, de a dánok ellen mindketten csak négy-négy gólt lőttek. Hasanefendićhez hasonlóan Petar Nenadić, a Pick Szeged játékosa is elégedetlen volt:

A védelem és a támadás is gyenge volt. Csakúgy mint Izland ellen, ezúttal is rosszul kezdtük a meccset. Nehezek a lábaink, nem mozgunk jól a pályán, s nem hasonlítunk csapatra.

Ami az osztrákok elleni találkozót illeti, a szerb együttes csak akkor jut biztosan tovább, ha nyer. Ha ez nem sikerülne, s a találkozó döntetlennel fejeződne be, akkor Lapčevićék abban az esetben jutnának tovább, ha Dánia legalább hat góllal nyer Izland ellen. Ha Szerbia döntetlent játszik, Izland pedig nem veszít, akkor Szerbia csoportutolsó és csomagolhat. Ebben az esetben már nem segítene a szerbiai média semmiféle kozmetikázása, ugyanis kénytelen lennének a csapatot a B csoport táblázatának utolsó helyére tenni…

Eredmények, A csoport: Horvátország–Ukrajna 28:25, Norvégia–Oroszország 28:24.

A táblázat:

1. Horváto. 2 2 0 0 53:48 4

2. Norvégia 2 1 0 1 51:49 2

3. Oroszo. 2 1 0 1 61:61 2

4. Ukrajna 2 0 0 2 58:65 0

Az utolsó forduló párosítása (szombat): Horvátország–Oroszország (18.10), Norvégia–Ukrajna (20.10).

B csoport: Dánia–Szerbia 28:23, Izland–Ausztria 37:37.

A táblázat:

1. Dánia 2 2 0 0 61:52 4

2. Izland 2 0 2 0 66:66 2

3. Ausztria 2 0 1 1 66:70 1

4. Szerbia 2 0 1 1 52:57 1

Az utolsó forduló párosítása (szombat): Dánia–Izland (20.15), Szerbia–Ausztria (18 óra).

A D csoport utolsó mérkőzése, a Magyarország–Csehország találkozó, amely a középdöntőbe jutásról döntött, lapzárta után ért véget.

Vasárnap már a II. középdöntős csoportok mérkőzései szerepelnek a műsoron. A magyar válogatott, ha a harmadik helyen továbbjut, akkor vasárnap 18.30-kor lép pályára Innsbruckban a C csoport második helyezettje (Lengyelország, Szlovénia vagy Németország) ellen. (Fotó: EHF-euro.com)

Igor Vori, a horvát válogatott beállósa hat gólt lőtt az ukránoknak