2024. október 7., hétfő

Červar az Eb után távozik

KÉZILABDA

Derült égből villámcsapásként érte a hír a horvát kézilabda szerelmeseit, hogy Lino Červar, a kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya Bécsben bejelentette, az Európa-bajnokság után feláll a kispadról, s nem irányítja többé a nemzeti együttest. Nem épp a legjobb időpontban tette közhírré döntését a szövetségi kapitány, hiszen a világbajnoki ezüstérmes horvát csapat csütörtökön nagyon fontos mérkőzést játszik a dánok ellen, amelynek a tétje az elődöntőbe jutás.

A sajtótájékoztatón, amelyen Červar közölte, hogy távozik, az újságírók nem kérdezhették meg a szövetségi kapitányt a miértekről, aki csak felolvasta hivatalos közleményét, amelyben az állt, hogy a válogatott játékosai tudtak a döntésről, mivel már szerda reggel közölte velük a hírt. Ennek ellenére Domagoj Duvnjak és Jakov Gojun arca nem épp erről tanúskodott, hanem inkább a megdöbbenés jeleit lehetett látni.

Červar hivatalos közleményét teljes terjedelmében közöljük:

„Mivel a Horvát Kézilabda-szövetséggel kötött szerződésem az Európa-bajnokság végéig érvényes, s annak ellenére, hogy a kontraktusban az áll, hogy nyárig szól a kinevezésem, bejelentem, hogy az Eb után lemondok a szövetségi kapitány posztjáról. Az egyik ok, hogy nagyon nagy a bizalmatlanság a fiatal és az idősebb, rutinos játékosok kombinációját illetően, valamint az, hogy úgy érzem, bennem és a 2012-es londoni olimpiára előkészített projektemben sem bíznak kellőképpen. Egyértelmű, hogy a változásokat nem támogatják, sőt ellenzik, pedig ezek az eredmények hozzák az eredményeket. Ezt bizonyítja a válogatott eredményessége is, ám a kommentárok arról szólnak, hogy milyen rosszul játszunk, hiába vagyunk veretlenek, s az öt mérkőzésen négyszer nyertünk és egy döntetlent játszottunk. Ahelyett, hogy arról beszélnénk, hogy a fiataloknak hogyan tudnánk több játéklehetőséget biztosítani a klubokban, egy olyan helyzetben találtuk magunkat, amelyben a változásokat ellenzik. Ilyen helyzetben, amelyben elviselhetetlen az atmoszféra, mivel rengeteg a megosztottság, a széthúzás, az érthetetlenség, a hitetlenség és a saját fiainak semmibe vétele, én nem tudok dolgozni. Ebből logikusan az következik, hogy a szövetség az Eb után nevezze ki az új szövetségi kapitányt. Amit eddig elértünk, ahhoz tiszta szívemből gratulálok a játékosoknak, hiszen az eredmények magukért beszélnek, ugyanis az Eb-n olyan kézilabda nagyhatalmakat előztünk meg, mint Svédország, Oroszország, Szerbia, Németország és Csehország.”