2024. október 7., hétfő

Négyen versenyben az elődöntőért

IX. KÉZILABDA EB – AUSZTRIA
A norvég Borge Lund gólszerzését Markus Wagesreiter, Vytautas Ziura és Patrick Foelser próbálja megakadályozni

A hétfő délutáni, döntetlennel véget érő Horvátország–Izland mérkőzés után az I. középdöntős csoport másik két mérkőzése már jóval kevesebb izgalommal szolgált, ugyanis a norvégek rutinosan nyertek a házigazdák ellen, a dánok pedig még könnyebben győzték le az oroszokat. A bécsi csoportban így igencsak érdekes a helyzet, hiszen az élen álló Horvátországnak csak egy ponttal van többje, mint Dániának, Izlandnak és Norvégiának, vagyis még négy válogatott van versenyben az elődöntőt érő első két helyért.

Lino Červar csapata tegnap a házigazda ellen lépett pályára, de a siker sem garantálta még a négy közé jutást, ugyanis mivel Izland nyert az oroszok ellen, így az északiak, csakúgy, mint a dán-norvég meccs győztese, megőrizte egypontos hátrányát, s az utolsó fordulóban még bármi megtörténhet. Ha Norvégia és Izland nyert, és Horvátország is legyőzte Ausztriát, akkor Horvátország biztosan elődöntős, ugyanis ha ez a három csapat egyforma pontszámmal fejezi be az Eb-t (ehhez az kell, hogy az utolsó fordulóban Dánia legyőzze a horvátokat, Izland és Norvégia pedig megosztozzon a pontotokon), akkor a körben a horvátok a legjobbak (egy győzelem, egy döntetlen). Ha azonban lapzárta után Dánia legyőzte a norvégeket, akkor az utolsó fordulóban, ha a többi eredmény is úgy alakul, a dán–horvát mérkőzés győztese jut a négy közé.

A dánok Niklas Landin Jacobsen szenzációs védéseinek köszönhetően győztek az oroszok ellen, hiszen a kapus 46 lövésből 20-at hárított (43 százalék). Támadásban a már megszokott Christiansen, Knudsen, Hansen trió igen eredményes volt, hiszen hárman összesen 17 gólt dobtak (6+6+5).

Az osztrák csapat erőssége, a magyar származású Szilágyi Viktor eddig a vállán vitte a csapatot, a norvégek ellen azonban nagyon gyengén játszott, s nyolc lövéséből csak két gól született, s ezért a norvégek az első félidő végén háromgólos előnyhöz jutottak, s ezt rutinosan meg is őrizték a találkozó végéig. Ehhez azonban kellett Steinar Ege is, aki a lövések 45 százalékát hárította (49 lövés, 22 védés).

I. középdöntős csoport, 1. forduló (Bécs): Horvátország–Izland 26:26, Norvégia–Ausztria 30:27, Dánia–Oroszország 34:28.

1. Horváto. 3 2 1 0 81:77 5

2. Izland 3 1 2 0 90:85 4

3. Dánia 3 2 0 1 89:84 4

4. Norvégia 3 2 0 1 81:76 4

5. Ausztria 3 0 1 2 93:1001

6. Oroszo. 3 0 0 3 80:92 0

Ma szabadnap van az Európa-bajnokságon.

Egy kis statisztika

Az Európa-bajnokságon a legtöbb gólpasszt az osztrák színekben szereplő Szilágyi Viktor és a cseh Filip Jicha jegyezték: mindketten négy mérkőzésen léptek pályára, s eddig 16 olyan átadásuk volt, amelyikből gól született, vagyis a meccsenkénti átlaguk négy gólpassz. Iker Romero (Spanyolország), Erlend Mamelund és Kristian Kjleling (Norvégia), Konsztantin Igorpulo (Oroszország), valamint Uroš Zorman (Szlovénia) négy találkozón 13 gólpasszt adott.

A legtöbb blokkolás a horvát Jankov Gojun nevéhez fűződik, aki a 4 találkozón 12-szer blokkolta az ellenfél lövését, s ugyanilyen eredményt jegyzett a szlovén Ales Pajović is. A képzeletbeli dobgoó harmadik fokára a svéd Tobias Karlsson került, akinek 3 meccsen 9 blokkolása volt.