2024. október 7., hétfő

Mourinho egygólos előnnyel „látogat haza”

Samuel (Inter) szabálytalanul állította meg a Chelsea csatárát, Kalout, de a játékvezető sípja néma maradt

José Mourinho március 16-án egygólos előnnyel érkezik a korábbi csapatának stadionjába, miután a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén Milánóban az Inter 2:1-re nyert a Chelsea ellen. A portugál tréner elégedett volt a jelenlegi csapatával, amely Milito és Cambiasso góljaival megnyerte a mérkőzést. A továbbjutás azonban még korántsem dőlt el, s jól tudja ezt Mourinho is, aki szerint nagyon fontos győzelmet arattak, de hátravan még egy (minimum) 90 perces csata, méghozzá a Stamford Bridgen, ahol a portugál tréner 2004. és 2007. között edzősködött.

A milánói mérkőzés után az újságíróknak elmondta, úgy érzi, március idusán hazalátogat, s természetesen megígérte, hogy kordában tudja majd tartani az érzelmeit. Mourinho megdicsérte a spanyol Mejuto Gonzalez játékvezetőt, nem véletlenül, hiszen egyetlen egy védőjátékosa sem kapott sárga lapot, így valamennyi „veszélyeztetett” (Maicon, Samuel, Lució) pályára léphet a visszavágón.

A kiváló mérkőzést az Inter szurkolóinak az argentin Cambiasso tette teljessé, aki a második félidő tizedik percében egymásután kétszer próbálkozott gólszerzéssel: első lövése elakadt a londoni védelemben, a második azonban a bal alsó sarokban kötött ki.

A tervünk sikerült, hazai pályán legyőztük a Chelsea-t, s két hét múlva azért utazunk Londonba, hogy bebiztosítsuk a negyeddöntőben a helyünket. Biztos vagyok benne, hogy az angliai mérkőzés egy nagyon színvonalas találkozó lesz – mondta a 30 éves Cambiasso. A Chelsea középpályása, Frank Lampard, aki két évvel idősebb Cambiassónál, a 65. percben egy kiváló egyenlítési lehetőséget hagyott kihasználatlanul:

Jobbak voltunk mint az Inter, többet is birtokoltuk a labdát. Igaz, a milánói csapat átengedte nekünk a kezdeményezést. Nagyon fontos gólt lőttünk, ami nagyban növeli a továbbjutási esélyeinket.

A szerdai játéknap másik mérkőzését Moszkvában rendezték, s a CSZKA és a Sevilla félig üres stadionban lépett pályára. A moszkvai nézők inkább a televízió előtt nézték a mérkőzést, ami érthető is, hiszen az orosz fővárosban még mindig nulla fok körül, de inkább az alatt van a hőmérséklet. A CSZKA utoljára december 8-án lépett pályára tétmeccsen, amikor Törökországban 2:1-re nyertek a Besiktas ellen, a sevillaiak pedig a sérült Luis Fabiano és Diego Capel nélkül érkeztek a találkozóra, sőt a nemrég felépült Kanouté is a kispadon kezdett. A vendégek első lehetőségüket azonnal ki is használták: a 25. percben Navas viharzott el a jobb szélen, s laposan és erősen középre lőtt átadását, amelyről három orosz, a kapus és két játékos maradt le, Negredo váltotta gólra. A 66. percben Gonzalez a játéknap gólját lőtte: a moszkvai csapat játékosa egy csel után, mintegy 30 méterről lőtte ki a bal sarkot, Palopnak még a vetődésre sem maradt ideje. Maolo Jimenez, a Sevilla edzője érthetően boldog volt a mérkőzés után, s kihangsúlyozta, hogy a játékosainak idő kellett ahhoz, hogy megszokják a kemény talajú pályát. A moszkvai csapatban most mutatkozott be a japán Honda, aki a téli átigazolási időszakban érkezett az orosz csapatba. A játékos nagyon gyorsan beilleszkedett, s a csapata egyik legjobbja volt. A moszkvai együttes mezőnyfölényben játszott, de ezt nem tudta kihasználni. Leonid Szluckij, a hazai csapat edzője még nem mondott le a továbbjutásról, s az biztos, hogy a CSZKA nem tűzi ki előre a fehér zászlót.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, a mai program: Inter (olasz)–Chelsea (angol) 2:1 (Milito 3., Cambiasso 55., ill. Kalou 51.), CSZKA Moszkva (orosz)–Sevilla (spanyol) 1:1 (Gonzalez 66., ill. Negredo 25.).

A visszavágókat március 16-án rendezik.

José Mourinho, az Inter edzője tudja, Londonban pokolian nehéz 90 vár még csapatára