2024. szeptember 2., hétfő
EURO 2024

Hollandia hátrányból fordított

Hollandia győzelmével zárult a D csoport nyitómérkőzése. Lewandowski kiesésével a lengyeleket sokan leírták, Adam Buksa viszont már a 16. percben szerzett találatával jelezte, maradt még jó góllövő a válogatottban – Zieliński bal oldali szögletét az ötös sarkáról a hosszú alsó sarkába fejelte. A hátrány felrázta a hollandokat, a 29. percben Gakpo lövése megpattant a menteni igyekvő Salamonon, Szczęsny jobbra vetőtődött a játékszer viszont balra és a kapuba pattant.

A folytatásban sokáig nem bírtak egymással a felek, a lengyelek inkább a védekezésre rendzkedtek be, a hajrában viszont nem viselték el a nyomást: a 81. percben csereként beálló Weghorst pályra küldését követően szinte azonnal fordított. A végjátékban mindkét együttes előtt adódott lehetőség, ezek azonban parlagon maradtak.

Hamburg: Lenygelország–Hollandia 1:2 (1:1)

Volksparkstadium, vezette: Artur Soares Dias (Portugália). Góllövők: Buksa a 6., illetve Gakpo a 29. és Weghorst a 83. percben percben.

Lengyelország: Szczęsny, Bednarek, Salamon (Bereszyński, 86.), Kiwior, Frankowski, Szymański (Moder, 46.), Romanczuk (Slisz, 55.), Zieliński (Piotrowski, 78.), Zalewski, Buksa, Urbański (Świderski, 55.).

Hollandia: Verbruggen, Aké (van de Ven, 87.), van Dijk, de Vrij, Dumfries, Veerman (Wijnaldum, 62.), Schouten, Gakpo (Frimpong, 81.), Reijnders, Simons (Malen, 62.), Depay (Weghorst, 81.).

Nyitókép: Buksa találata kevés volt a lengyel sikerhez (Fotó: Beta)