2024. július 1., hétfő
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

Az első dupla a Kalóz óta?

Fausto Coppi, Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Stephen Roche, Bernard Hinault, Miguel Induráin, Marco Pantani. Ebbe a névsorba kerülhet be Tadej Pogačar bő három hét múlva, ha megnyeri a Tour de France-t úgy, hogy május végén még a Giro d’Italia Maglia Rosáját ünnepelte meg az Örök Városban. Az országúti kerékpározás talán legnehezebb duplája mindeddig – magától értetődő módon – kizárólag a sportág legendáinak sikerült, és a tragikusan korán elhunyt Kalóz, vagyis Pantani 1998-as bravúrja, azaz több mint negyed évszázad óta senkinek sem jött össze ez a teljesítmény. Az elmúlt évtizedekben ugyan Giovanni Battaglin (1981) és Alberto Contador (2008) megcsinálta a Giro–Vuelta, Chris Froome pedig a Tour–Vuelta (2017) duplát, de ezek (presztízs)értéke a viadalok ereje, illetve a naptárbeli nagyobb távolsága miatt nem ér fel a legnagyobb dupla skalppal.

Ha valakinek, akkor az idén sztratoszférai magasságokban tekerő „Poginak” sikerülhet a régóta várt Giro–Tour kettős trón megszerzése. Az útvonalat tekintve kedvez neki a két szakaszra osztott, összesen mintegy 60 kilométernyi egyéni időfutam, a szlovén a nagy oldalszélben történő sík száguldozástól sem riad meg, a Strade Bianche címvédőjeként a kilencedik, Troyes környéki etap sem hozhatja zavarba földutas szektoraival, és mondani sem kell, hogy a kétezer méter feletti hágók számítanak igazán a saját terepének…

Ezeken persze fő kihívója, a zsinórban kétszeres címvédő Jonas Vingegaard is otthon érzi magát, de nagy kérdés, hogy a dán milyen erőnlétben lesz április eleji bukása utáni visszatértekor, hiszen Baszkföldön többszörös borda-, illetve kulcscsonttörést szenvedett. Ha az északi „Halász” emiatt nem szorongatja meg Pogačart, akkor a legnagyobb csatára egy szlovén különmeccs keretében kerülhet sor. Primož Roglič jobban megúszta a Baszk Körverseny horror-tömegbukását, és június elején már a Tour hagyományos felvezetőversenyén, a Critérium du Dauphinén összetett győzelemmel „melegített” a Grand Boucle-re – könnyen lehet tehát, hogy egy honfitárs exsíugró áll majd „Pogi” és a történelem közé. 

Nyitókép: Pogačar rózsaszín trikót dedikál – sárgával is megteheti majd ugyanezt három hét múlva? (Beta/AP)