2024. szeptember 1., vasárnap
PÁRIZS – OLIMPIA 2024

A legkellemesebb meglepetés

Ötvenkét év elteltével ismét magyar siker született a férfi párbajtőrözők olimpiai csapatversenyében, mivel a Siklósi Gergely, Koch Máté, Andrásfi Tibor, Nagy Dávid összeállítású válogatott pénteken éjjel két fölényes győzelem után a döntőben a címvédő Japánt is felülmúlta Párizsban. A magyarok a kazahokat és a fő esélyesnek tartott franciákat is 45:30-ra győzték le (Siklósi, Koch, Andrásfi felállásban), a fináléban pedig (Naggyal kiegészülve) ráadástussal, 26:25-re diadalmaskodtak a japánok felett. Függetlenül attól, hogy azért tavalyi Európa-bajnokokként indultak az olimpián, a közvélemény inkább a háromszoros ötkarikás bajnok Szilágyi Áronnal fémjelzett kardcsapattól várta egyéniben és csapatban is a legfényesebb érmeket, ezért bátran kijelenthető, hogy a párbajtőrözők versenyzése és végső diadala az eddigi legkellemesebb meglepetés a magyar sportolók részéről.

A magyar csapatban egyébként a döntőre is maradt az eredeti felállás, azaz a Párizsban egyéniben negyedik Andrásfi Tibor, a 2019-ben világbajnok, Tokióban ezüstérmes Siklósi Gergely és a tavaly vb-aranyérmes Koch Máté kezdett. A címvédő japánoknál Kano Koki a duplázásért küzdött, mellette Jamada Maszaru és a Minobe Kazujaszu helyére korábban becserélt Komata Akira vívott, és nagyszerű küzdéssel a legvégére sikerült kiegyenlíteniük. Letelt az idő, hosszabbítás következett, Siklósi pedig bevitte a győztes tust!

A lelátón hatalmas őrjöngés fogadta a magyar győzelmet, a csapat tagjai pedig a magyar zászlóval ünnepeltek. Ezt megelőzően 1972-ben Münchenben győzött legutóbb magyar férfi párbajtőrcsapat olimpián, akkor a Fenyvesi Csaba, Kulcsár Győző, Schmitt Pál, Erdős Sándor, Osztrics István alkotta együttes nyert aranyérmet. Más fegyvernemben is az 1988-as szöuli olimpiáig kell visszanyúlni magyar csapataranyért, akkor a kardozók diadalmaskodtak.

A férfi párbajtőrözők a magyar küldöttség ötödik érmét és akkor még a második aranyát szerezték a párizsi játékokon, egyben a sportág 39. magyar olimpiai diadalát aratták. Az olimpiák történetében ez a negyedik magyar győzelem a férfi párbajtőrözők csapatversenyében. Korábban ez 1964 és 1972 között sikerült sorozatban háromszor.

Koch később a csapategységet, a köztük lévő baráti viszonyt emelte ki értékelésében. „Egész nap, végig fókuszált voltam, és ezt mondta Gergő is, hogy minden asszóban fókuszáltnak kell maradni. Nagyon ment a vívás, laza voltam, nem voltam görcsös, mint az egyéniben. Meg tudtam végre mutatni a magyaroknak, hogy itt a helyem az olimpián. Bátran indítottam el a támadásokat, és szinte egy asszó híján az összeset megnyertem, ez azért ritkán fordul elő párbajtőrben. Nagyon boldog vagyok, hogy nekünk szólt a Himnusz az olimpián.” Kiemelte, hogy nagyon jó barátok a csapattársakkal, így még nagyobb öröm győzni: „Együtt nőttünk fel, együtt mentünk végig minden korosztályon, szinte mindig egy csapatban voltunk. Nagyon ismerjük egymást. Nem nehéz azokért küzdeni, akiket szeretünk. A TF-en van egy mondás: az egyéni sikert felülmúlja a csapatsiker. Én jobban szeretek csapatban nyerni, mert sokkal jobb együtt ünnepelni, együtt állni fel a dobogóra” – jelentette ki, ugyanakkor elismerte, hogy az utolsó másodpercek nem voltak egyszerűek. „Nehéz azért, nem először vívunk egy tusra. Siklósi mindig azt mondja, nyugodt az egy tusokban, mi azért nem annyira. De nagyon bíztam benne, hogy ő fogja adni, és a sors ezt akarta, hogy Magyarország nyerje az olimpiát.”

„Tudtam, hogy egy tus lesz, tudtam, hogy ilyen körülmények között fog eldőlni, és erre készültem, már amikor felálltam a pástra. Magamban mondtam, amikor két perchez értünk, vagy egy perchez, hogy tudom, hogy egy tus lesz, és abba az egy tusba mindent beleadtam” – elevenítette fel a mérkőzés hajráját a Tokióban egyéniben ezüstérmes Silósi. „Az, hogy egy tussal nyertünk, az azért hab a tortán cseresznyével, mindennel. Nem akartuk, hogy ilyen szoros legyen, de ez a japán csapat kivételesen jó.”

 

Nyitókép: Fotó:MTI