2024. október 3., csütörtök
RALI-VB

Megint Ogier maradt állva

2002 után tért vissza a rali-világbajnokság naptárába Afrika nagy múltra visszatekintő versenye, a kenyai Szafari Rali, ami egy újabb olyan verseny lett, ahol szinte minden csúcskategóriás autót utolért valamilyen probléma: már az első napon csak hat maradt közülük állva, miután kiesett Oliver Solberg, Dani Sordo, a sziklának ütköző Elfyn Evans és a homokban elakadó Kalle Rovanperä is. Thierry Neuville két defekttel is az élen maradt pénteken, miután Sebastien Ogier felfüggesztésgondok miatt veszített két és fél percet. Bár ez a futam is a Hyundainak állt, zsinórban a harmadik futamon estek ki nagyágyúi nyerő pozícióból. Szombaton Ott Tänak veszített sokat a szakadó esőben nem működő ablaktörlője miatt, majd vasárnap Neuville-nek kitört a felfüggesztése, így kénytelen volt feladni. Vasárnap még a japán Takamoto Kacuta is vezette az összetettet, de a nagy lendülettel felzárkózó Ogier végül megelőzte, így idén hatból már negyedik versenyét nyerte, a riválisok hibái révén pedig kényelmesen robog nyolcadik vb-címe felé.

A verseny színfoltja volt minden idők legidősebb WRC-résztvevője is: az 1930-ban született, 91 éves Sobiesław Zasada is rajthoz állt egy WRC3-as Forddal, és néhány helyi versenyzőt még meg is előzve a 25. lett.

A Szafari Rali végeredménye: 1. Sébastien Ogier (Toyota) 3:18:11,3, 2. Takamoto Kacuta (Toyota) +21,8 másodperc hátrány, 3. Ott Tänak (Hyundai) +1,09,5, 4. Adrien Fourmaux (Ford) 1:44,7, Gus Greensmith (Ford) +1:54,6 stb.

A világbajnokság állása: 1. Ogier 133 pont, 2. Evans 99, 3. Neuville 77, 4. Tänak 69, 5. Kacuta 66 stb.

Tassi a dobogó tetején

Estorilba utazott a túraautó-világkupa mezőnye a szezon 2. fordulójára, a portugál pályán pedig a Honda autói jelentették az etalont, az időmérőn Esteban Guerrieri vezetésével mind a négy autójuk befért az első öt helyre. A fordított rajtrácsos első futamot még a Lynk & Co autói tarolták le a címvédő Yann Ehrlacher győzelmével, a főverseny azonban szép sorban rostálni kezdte a nagy reményekkel készülő Hondákat. Nestor Girolami autóját szerelni kellett az első futam után, így a rajtrács végére száműzték, Guerrieri beragadt a rajtnál, és visszaesett, a 10. körig vezető Tiago Monteiro autójának pedig felnyílt a motorháztetője, emiatt a bokszba kellett hajtania. Ezáltal Tassi Attila maradt az egyedüli hondás az élen, s bár komolyan kellett védekeznie Jean-Karl Vernay ellen, végül megszerezte első győzelmét a WTCR-ben. Harmadikként ráadásul Michelisz Norbert futott be, így először állhatott két magyar a túraautós csúcskategória dobogóján.
A bajnokság állása: 1. Vernay 61 pont, 2. Tassi 56, 3. Muller 56, 4. Urrutia 56, 5. Monteiro 52 stb.