2024. október 3., csütörtök

Odličan učinak pojedinca je ponos nacije

Predsednik Mađarske Janošu Žemberiju dodelio državno odlikovanje

Povodom 20. avgusta, praznika kralja Svetog Ištvana, osnivača države, dr Tamaš Šuljok, predsednik Mađarske, dodelio je državno odlikovanje viteški krst građanskog reda ordena za zasluge Mađarske Janošu Žemberiju, vlasniku D.o.o. Sat-Trakt Kft-a u Bačkoj Topoli, predsedniku Fudbalskog kluba TSC, potpredsedniku Fudbalskog saveza Srbije, za njegov rad u interesu mađarske zajednice u Vojvodini, naročito pri razvoju lokalnog sportskog života i kao priznanje za njegov rad posvećen podršci mladim talentima. Ovo državno odlikovanje Mađarske u Subotici je uručila Ester Čalokezi, generalni konzul Generalnog konzulata Mađarske u Subotici.

– Biti Mađar znači jedan jedinstven, poseban kvalitet. Mađari mogu biti deo svetske istorije samo sa svojom kulturom i nacionalnim obeležjima. Mi, koji crpimo inspiraciju iz naše pripadnosti mađarskom narodu, imamo i zadatak. Po meri našeg talenta i mogućnosti, moramo dodati nešto sopstveno u zajedničku nacionalnu riznicu. Moramo i buduće generacije upoznati sa dubinama mađarske kulture, koja je i sredstvo očuvanja i jedinstva mađarskog naroda. Ester Čalokezi je sa okupljenima podelila svoja misli – Dostignuća naših najistaknutijih sunarodnika, bilo da se radi o nacionalnoj politici, nauci, umetnosti, kulturi, sportu ili bilo kojoj drugoj oblasti života, ponos su ne samo pojedinca, već i čitavog mađarskog naroda.

Sport, posebno fudbal, zajednički je jezik srednje Evrope, citirala je Ester Čalokezi iz govora premijera Mađarske, Viktora Orbana, sa otvaranja Fudbalske akademije TSC. Ona je dodala da mađarska i srpska deca mogu zajedno da se bave sportom u ovoj ustanovi, a to je važno, jer već u detinjstvu mogu da vežbaju i uče saradnju kroz sport. Ester Čalokezi je istakla da je sportski kolektiv mikrokosmos društva, a utakmica simbol borbe za život. Prema njenim rečima, sport nas podučava najvažnijim vrlinama, kao što su pripadnost, požrtvovanost, potčinjavanje individualnog interesa, istrajnost, brzo odlučivanje, poštenje, poštovanje pravila plemenite borbe. Ester Čalokezi je naglasila da je podrška domaćoj sportskoj sceni i mladim talentima nesumnjivo u interesu Mađara. Ona je ukazala na to da nacionalno jedinstvo označava i jača i činjenica da su u poslednje vreme priznanja uručivana na svim tačkama Karpatskog basena. Priznanja govore i da smo pripadnici jednog naroda, jedinstvenog mađarskog naroda, koji može da opstane ako opstanu svi delovi nacije i ako u svakom delu nacije ima što više ljudi koji aktivno rade u interesu mađarskog naroda, rekla je ona. Ona je podvukla da i rad Janoša Zemberija jača naciju i da svako može imati koristi od plodova njegovog rada. „Sada možemo sa poštovanjem osmotriti istrajnost i višegodišnje uspehe, rezultate ljudske odlučnosti i volje. Ono što je stvorio zauvek će ostati sastavni deo mađarskog sportskog života i vojvođanske mađarske realnosti”, zaključila je Ester Čalokezi.

Obraćajući se okupljenima, Janoš Žemberi je otkrio da ovo nije prvo odlikovanje u njegovoj porodici, jer je posle prvog svetskog rata njegov pradeda odlikovan sličnim viteškim krstom na čijoj poleđini stoji moto: Viribus unitis, t.j. ujedinjenom snagom. „Mislim da sam i ja uspeo da dobijem ovo odlikovanje zajedničkom snagom, pre svega uz pomoć ovde prisutnih.”, naglasio je Janoš Žemberi i zahvalio se predlagaču, davaocu i svima ostalima koji su mu do sada pomogli.

Veoma je lep osećaj dobiti jedno ovakvo državno odlikovanje Mađarske, jer iako čovek ne radi zbog toga, ipak je dobro kada se ceni rad, istakao je Janoš Žemberi izjavi novinarima u nakon dodele. On je dodao da ovakvo priznanje potvrđuje da je pojedinac na pravom putu i ​​da tim putem treba da nastavi. „Verujem da nisam odlikovan isključivo zbog svojih aktivnosti u sportu, već i za zalaganje u interesu zajednice”, naglasio je Janoš Žemberi.

Pored članova porodice i prijatelja, na ovoj svečanosti povodom dodele, prisutni su bili i dr Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, Balint Juhas, predsednik skupštine AP Vojvodine, kao i Arpad Fremond, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

(Fotografija Edvarda Molnara)

(Fotografija Edvarda Molnara)

Nyitókép: (Fotografija Edvarda Molnara)