2024. július 16., kedd

Megnyitották az olimpiát!

Rendhagyó ceremóniával, egy év késéssel megkezdődött a tokiói nyári olimpia

Voltak már olyan olimpiai házigazdák, amelyeknek vissza kellett mondaniuk a rendezést, de olyan hányattatott sorsú még nem, mint a XXXII. nyári játékokat egy év késés, temérdek financiális és erkölcsi mérlegelés után Közép-európai idő szerint ma délután üres lelátók előtt végül mégis megnyitó Tokió. A koronavírus-járvány miatti intézkedések hatásai közül szinte apróságnak minősül, hogy első alkalommal rendeznek páratlan évben egy újkori olimpiát: a felszabadult népünnepélyként ismert nyitóceremónia ezúttal – mint oly sok sportesemény az elmúlt 16 hónapban – zárt kapuk mögött, nézők nélkül zajlott. Az eseményt megkezdő zenés-táncos produkció szintén minimális résztvevővel és érintkezéssel bonyolódott fényjátékokat és videós betételemeket segítségül hívva, s a fő tematikája is a pandémia volt.

A sportolói felvonuláson szintén nehezebben szabadultak fel az érzelmek, egyrészt a kötelezően viselendő maszkok, másrészt a foghíjasabb létszám miatt – egyeseket az óvatosság tartott vissza a részvételtől, de egyébként is csak az léphetett be az 1964 után második megnyitójának helyet adó stadionba, akik már legalább 48 órája Japánban tartózkodtak és átestek a vizsgálatokon.

A japán ábécé szerint bevonuló 206 delegáció között Szerbia 95.-ként, Magyarország a 143.-ként érkezett. A legnagyobb, 613 fős küldöttséggel szokás szerint az Egyesült Államok érkezett, akiket a házigazdák (552) és Ausztrália (478) követ, az oroszok pedig hiába vannak 328-an, a himnuszukat egyszer sem fogjuk hallani a doppingbotrány szankciói okán. Idén is van külön menekültcsapat, Észak-Korea a járványra hivatkozva visszalépett, a hasonló okokból a NOB-bal nyilvános levélváltásba keveredő Guinea viszont az utolsó pillanatban meggondolta magát és mégis megjelent.

A magyar delegáció (Fotó: MTI)

A magyar delegáció (Fotó: MTI)

A játékok szlogenje (Érzelmekkel egyesülve) ezúttal kevésbé vágott egybe a megnyitó hangulatával, innentől azonban már biztosan nem lesz megállás, 16 nap alatt több mint 11 000 sportoló között 339 aranyérmet osztanak ki a végre valahára elkezdődő olimpián. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének köszöntő szavai után az olimpiát Naruhito japán császár nyitotta meg.

Gyorsabban, magasabbra, erősebben, nézők nélkül.