2024. október 5., szombat
ASZTALITENISZ

Korpát is kitüntették

A Budapesten lezajlott egyéni és páros Európa-bajnokság ideje alatt az Európai Asztalitenisz-szövetség (ETTU) megtartotta kongresszusát, amelyen a jelenlevők bizalmat szavaztak Ronald Kramernek, a szervezet eddigi elnökének. A 62 éves holland sportdiplomatának közfelkiáltással szavazott ismét bizalmat a tagság. Kramer 2013 októbere óta áll az ETTU élén. Az ETTU budapesti kongresszusán tették közzé azoknak a nevét, akiket a szövetség megjutalmazott a sportágért tett erőfeszítéseikért. A kitüntetéseket úgyszintén a kongresszuson adták át a díjazottaknak, akik között ott van a zentai származású Korpa István, aki 32 éven át dolgozott a Német Asztalitenisz-szövetségben, valamint két szerbiai: az orvos Branko Zbutega, valamint Milorad Trpkovski.

A 2016-os kitüntetettek: Louise Adam (Franciaország), Vladimir Beloglazov (Oroszország), Oivind Eriksen (Norvégia, Szvetlana Federova (Oroszország), Viljar Kasemaa (Észtország), Emmanuel Kolibadis (Görögország), Korpa István (Németország), Li Jiao (Hollandia), Arne Madsen (Dánia), Ni Xia Lian (Luxemburg), Cristinel Romanescu (Románia), Karlheinz Schreiner (Németország), Branko Zbutega és Milorad Trpkovski (Szerbia).

A magyar asztalitenisz szervesen fejlődik

Több szempontból is sikeresnek ítélte a Tüskecsarnokban rendezett múlt heti Európa-bajnokságot Nátrán Roland, a Magyar Asztalitenisz-szövetség elnöke. A sportvezető az M4 Sport Sportreggeli című hétfői műsorában elmondta, a magyarok szereplésével, valamint a három telt házas versenynappal is elégedettek voltak. A magyar csapat a Pergel Szandra, Madarász Dóra páros révén egy bronzéremmel zárta a kontinensviadalt, Nátrán szerint az ő teljesítményük mindenképpen kiemelkedő, még akkor is, ha nagyon közel álltak egy még fényesebb éremhez. A szövetség elnöke a jövőről szólva elmondta, hogy a férfiaknál jelenleg generációváltás zajlik, míg a nőknél Pergel és Madarász mellett az Eb-n a legjobb 16-ig jutott Póta Georgina is karrierje csúcsán van, így tőlük lehet számítani kiemelkedő eredményekre nagy, nemzetközi versenyeken. Nátrán Roland a lehetséges honosítási tervekkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy nem akarnak gyökeresen változtatni, így inkább csak ázsiai edzőpartnerekkel vagy edzőkkel segítenék a magyar játékosokat. Megjegyezte, a magyar asztalitenisz-hagyományok és az ázsiai kombinációja sikeres lehet. Összességében Nátrán Roland szerint a magyar asztalitenisz szervesen fejlődik, a játékosok és edzők is sokat tesznek azért, hogy így legyen.