2024. október 5., szombat
ASZTALITENISZ

Szép volt, fiúk és lányok!

Szerbia férfi- és női válogatottja is idegenbeli győzelmet jegyzett a 2017-es csapat-Európa-bajnokság selejtezőjében. A férfiválogatott 3:0-ra nyert Svájcban, míg a nők 3:2 arányban győztek Litvániában.

A férfiaknál a Németországban légióskodó Nagy Némedi Valentin (203. az európai ranglistán) megadta a mérkőzés alaphangját, ugyanis az első mérkőzésen 3:1-re nyert a svájciak első számú játékosa, Elia Schmid (153.) ellen. A sort Dragan Subotić (150.) folytatta Nicolas Champod (229.) ugyanilyen arányú legyőzésével, majd Lorencio Lupulescu szintén négy játszmában győzte le Lars Poscht (379.). A szerbiai férfiválogatott legközelebb január 24-én Németországban szerepel.

A nőknek nehezebb dolguk volt, ugyanis a 2008-as egyéni Európa-bajnokkal, Rūta Paškauskienėvel (47.) felálló Litvánia ellen álltak asztalhoz. Az első mérkőzésen Paškauskienė magabiztosan nyert Anelia Lupulescu (140.) ellen, a Lengyelországban játszó Andrea Todorović (63.) pedig hasonló módon győzte le Baskutytėt. A harmadik találkozón Makszuti Anetta (102.) öt játszmában veszített Egle Stuckyte (115.) ellen, s a hazaiak ekkor már úgy érezték, megvan a győzelem, hiszen a Paškauskienė–Todorović mérkőzés következett. Ez azonban nem a papírformának megfelelő eredménnyel ért véget, ugyanis az újvidéki származású játékos 3:1-re nyert, ezzel egyenlített, Lupulescu pedig Baskutytė 3:1-es legyőzésével megnyerte Szerbiának a mérkőzést. A Nicolae Lupulescu vezette női együttes legközelebb január 24-én Csehországban áll asztalhoz, majd március 7-én saját közönsége előtt fogadja Litvániát.

A csoportok első helyezettjei a 2017-es csapat-Eb-n az I. divízióban szerepelhetnek, a csoportharmadikok pedig a II. divízióban indulhatnak. A tíz csoportmásodik pótselejtezőben harcolhatja ki az I. divízióban való szereplést. Az öt párharc győztese csatlakozik a tíz csoportgyőzteshez, míg a párharcok vesztesei a csoportharmadikokkal együtt alkotják majd a II. divíziót.

Csapat-Eb, selejtező, férfiak, A csoport: Dánia–Magyarország 2:3 (Groth–Majoros 2:3, Rasmussen–Szudi 2:3, Lind–Lakatos 3:2, Groth–Szudi 3:0, Hindersson–Majoros 1:3).

B csoport: Svájc–Szerbia 0:3 (Schmid–Nagy Némedi 1:3, Champod–D. Subotić 1:3, Posch–L. Lupulescu 1:3).

Nők, G csoport: Litvánia–Szerbia 2:3 (Paškauškienė–A. Lupulescu 3:0, Baskutytė–Todorović 0:3, Stuckyte–Makszuti 3:2, Paškauskienė–Todorović 1:3, Baskutytė–A. Lupulescu 1:3).