2024. szeptember 5., csütörtök

Három nyári érem

A kosárlabdázók korosztályos versenynaptárát az idén két vb és hat Eb alkotta, amelyeken Szerbia két ezüst- és egy bronzérmet nyert, Spanyolország pedig ugyanúgy egyeduralkodó az európai porondon, mint az USA a világszínpadon. Kisebb meglepetésre Magyarország is nyert egy érmet.

Az U19-es férfi-vb-n az USA nyert, Szerbia 2., Spanyolország 5. lett, az U19-es női vb-n is az USA az első, Spanyolország 4., Szerbia pedig 11. lett. Az U20-as férfi-Eb-n Olaszország nyert, Spanyolország 3., Szerbia szerény 13., azaz kiharcolta a bennmaradást. Az U20-as női Eb-n Spanyolország a bajnok, Szerbia 8. Az U18-as férfi-Eb-n Törökország nyert, Spanyolország 3., Szerbia 6. A vasárnap befejeződött U18-as női Eb-n Spanyolország az első, Szerbia bronzérmes lett. Az U16-os férfi-Eb-n Spanyolország nyert, Szerbia pedig ezüstérmes lett. Az U16-os női Eb-n Spanyolország volt a bajnok, Magyarország 3. lett, Szerbia pedig megnyerte a B Eb-t, és jövőre újra a legjobb 16 között indulhat.

A spanyol női kosárlabda teljes sikert aratott, hisz nemcsak a három korosztályos Eb-n vitte el az aranyakat, hanem hozzáadhatjuk, hogy megnyerték a felnőtt női Eb-t is, amelyen Szerbia minden várakozást felülmúló negyedik helyet szerzett.