2024. szeptember 5., csütörtök
38. KOSÁRLABDA-EB, SZLOVÉNIA

Akár taktikázni is lehetne

A csoportelsőségig nem az ukránokon, hanem a franciákon át vezet az út

A Dušan Ivković vezette és tapasztalatlan újoncokat is felvonultató szerbiai kosárlabda-válogatott még egy akadályon túljutott a szlovéniai Eb-n, amivel a lehető négyből már két célját teljesítette. Sikerült előbb túljutni a csoporton, most már a negyeddöntő is bizonyos, hátravan még a jövő évi vb meghívójának megszerzése, amit követően már csak az éremszerzés marad.

Belgium nem volt könnyű ellenfél, de mást nem is várhattunk. Ez a szerb gárda, mutatják az eddigi meccsek, bárkit legyőzhet, de senkit sem tehet könnyen taccsra, így nem lehet meglepetés a bárkitől elszenvedett vereség sem. Hat mérkőzésből öt győzelem igazán minden várakozást felülmúló eredmény, amivel a csapat két fordulóval a második kör befejezése előtt veretlenül áll az E csoport táblázatának élén. Hátravan még az ukránok elleni mai és a franciákkal szembeni vasárnapi mérkőzés, amelyek meghatározzák, hogy a szerb válogatott hanyadik helyről rajtolhat a negyeddöntőben.

A matematika azt mutatja, hogy a taktikázásra is lehetőség nyílik, és ma az ukránok ellen, csakúgy mint az első szakaszban a montenegróiakkal szemben, pihentetni lehet a kulcsjátékosokat a sorsdöntő találkozóra. Ha ugyanis Szerbia legyőzi az ukránokat – amit a legerősebb felállításban pályára lépő csapat mindenképpen megtehet, különösen azoknak a lettektől elszenvedett súlyos veresége után –, Szerbia csak annyit javít helyzetén, hogy a legrosszabb esetben is harmadik lesz a csoportban, míg a vereség azt jelentené, hogy lehet negyedik is. Függetlenül a mai meccs eredményétől Szerbia viszont csoportelső lesz, ha legyőzi Franciaországot, mert egyforma pontszámmal zár, mint Litvánia, amelyet az Eb rajtján már sikerült legyőzni, és az a siker így mutatná meg teljes értékét.

Ivković eldöntötte, hogy Montenegró ellen pihenteti Krstićet és Markovićot, mert már tudta, hogy gárdája mindenképpen két győzelmet visz magával a második szakaszba. Most aligha mérlegeli a hasonló megoldást, abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy a meccseket másnaponként rendezik, tehát a tempó már nem annyira erőőrlő, másrészt most már sokkal fontosabb a folytonosság, mint az erő. A szerb profik, még ha nem is elég tapasztaltak, fizikailag felkészültek annyira, hogy minden másnap tétmeccset játsszanak, sokat segíthet viszont lelki téren, ha sorozatban aratják a győzelmeket, és minden következő meccsen győztes hangulatban, megnövekedett önbizalommal lépnek pályára.

Van még egy ok, ami a sorozat esetleges megszakítása ellen szól. A vasárnapi találkozón a nyomás a franciákon lesz, akik váratlanul súlyos vereséggel nyitották a második szakaszt, vagyis első komolyabb meccsükön megmutatták, hogy nem annyira erősek, mint vélni lehetett. Ivković, aki csapatával ellentétben kimondottan tapasztalt, ezért mindkét hátralevő csoportmeccsen biztosan „győzni” jelszóval küldi pályára a gárdát. Őt a harmadik cél érdekli egyelőre, a vb-szereplés joga, amihez elég az első hétben végezni. Ha viszont alkalom adódik győzni a negyeddöntőben is, csak akkor érkezik el az éremálmok ideje.

Szerbia ma 17.45-kor Ukrajnával, vasárnap pedig az E csoport utolsó napján Franciaországgal találkozik.